Камъни паднаха от тавана на опожарената катедрала Нотр Дам (ВИДЕО)

 dariknews.bg
Камъни паднаха от тавана на опожарената катедрала Нотр Дам (ВИДЕО)

Френското министерство на културата съобщи, че няколко камъка са паднали от сводестия таван на пострадалата при пожар парижка катедрала Нотр Дам след горещата вълна от миналия месец. Това налага възобновяване на ремонтно-възстановителните дейности, които бяха прекъснати заради риска от замърсяване с олово, предадоха АФП и АП.

 

UPDATE: Authorities in Paris have closed down the streets around Notre Dame to decontaminate the area after high levels of lead were detected.

Here are some other setbacks faced by the reconstruction efforts pic.twitter.com/RZrZuIn6Fx

— Bloomberg TicToc (@tictoc) August 14, 2019Представител на министерството каза, че камъните са паднали, след като в края на юли температурите в Париж са достигнали рекордните 42,6 градуса. Горещината е изсушила хоросана на камъните на тавана, което вероятно е предизвикало падането им, предположи той.

Почистват парижките училища с високи нива на олово след пожара в Нотр Дам


Служителят отбеляза, че щетите не са сериозни, но продължава да съществува риск от срутване на катедралата от 12-и век.

Дейностите по укрепване и обезопасяване на катедралата, която беше в опасност да се срути при огромния пожар от 15 април, бяха прекъснати на 25 юли заради рисковете от замърсяване с олово. По време на пожара са се разпръснали частици от съдържащите се в структурата на емблематичната църква стотици тонове олово, които може да заразят работниците и местните жители.

Поради риска от срутване на катедралата обаче министерството на културата нареди възстановителните дейности да се възобновят от понеделник.

  ..


Ключови думи : the, катедралата, олово, нотр дам

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Доброволци почистиха Места край Елешница от тоновете боклуци (ВИДЕО)

30 май 2020 21:59:00 dariknews.bg
Доброволци почистиха Места край Елешница от тоновете боклуци (ВИДЕО)

Река Места, разположена край разложкото село Елешница, вече е почистена. Благодарение на усилията на местните от тоновете пластмаса в района вече няма и следа, предава NOVA. Само преди дни...