10 любопитни факта за Гърция

 www.peika.bg

Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за родния пътешественик.

Още по темата

10 странности и любопитни факти за Румъния

Перфектното място за гмуркане в Гърция (видео)

Вароша – призрачният курорт в Кипър

Но познаваме ли достатъчно южната си съседка?

В следващите родове ще ви представим някои любопитни черти от историята, природата и характера на гърците.

1. Гърция е страната с най-дългото и начупено крайбрежие в света. Според гърците 7 морета мият бреговете на тяхната държава. Сред тях и Карпатско море.

2. В Северна Гърция все още има дървени стълбове, служещи за електропроводи. Страната внася ток предимно от България, а модерните метални конструкции, на които са закачени жиците за пренос на електроенергия, се редуват с дървени.

3. Ако си поръчате турско кафе в Гърция, няма да ви донесат джезве-кафе. За да получите традиционното за Балканите кафе, трябва да поискате гръцко кафе. Не напразно има роман на български със същото заглавие, тъй като тази особеност е твърде интересна и представя нрава на жителите на нашия регион – горд и независим.

4. В Гърция казват „не“ за „да“ и „охи“ за „не“. Думата „охи“ има свой празник, който се отбелязва на 28-и октомври. Той съвпада с Международния ден на анимацията, а тази година и с преместването от лятно в зимно часово време.

5. В Северна Гърция се отглеждат предимно памук и маслини, а в района на Ксанти и Комотини – тютюн. Едно маслиново дърво започва да дава плод едва след 20-тата година на своето засаждане. Но пък маслиновите насаждения правят гърците богати. Нашата съседка, заедно с Испания, е на една от двете челни позиции по производство на маслини и сродни продукти.

6. От границата на Гърция с Турция се вижда Одрин, като най-забележима е джамията Селимие. Ако преминете през ГКПП „Капитан Петко войвода“ – „Орменион“ и пътувате в посока Кавала и Солун, ще видите очертанията на Одрин.

7. Капитан Петко войвода е роден в днешна Гърция, село Доган Хисар. Преди няколко години родната му къща бе срутена от гърците, защото стоеше безстопанствена. Въпреки това граничният пункт при Ново село-Орменион беше преименуван с името на известния възрожденец, по повод годишнина от рождението му.

8. Знамето на съседката ни изобразява деветте континентални области на страната, като вълни, а белите ивици са морската пяна на вълните. Синият кръст пък представлява вярата на местните в християнството, която е почти повсеместна в страната и много силна.

9. Именните си дни гърците празнуват по-пищно от рождените. Това се дължи на силната религиозност на населението и почитта към светците, чиито имена носят. Гърците, както и българите са кръщавани най-често на светци, но и на исторически личности, като Перикъл, Филип Македонски, Александър Македонски, император Лъв, император Василий. Ако някой отиде неканен на имен ден в Гърция или без подарък, няма да бъде посрещнат добре.

10. Река Марица в Гърция е наричана река Евро. Марица е най-дългата река, която протича в България и преминава през повече от една държава, след Дунав.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : гърция, страната, кафе, река, гърците, любопитни

Виж оригиналната статия в www.peika.bg