180 археологически обекта в страната ще получат държавно финансиране за проучвания

 actualno.com
180 археологически обекта в страната ще получат държавно финансиране за проучвания

От 430 археологически обекта в страната, кандидатствали за държавно финансиране за проучвания, одобрените са около 180. Общият размер на отпуснатите средства е 1 млн. лв., което е с 50% повече, в сравнение с 2016 година. Това директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

Реклама

Културната институция е кандидатствала с 5 проекта, от които 4 ще получат пари. „Въпреки, че средствата са увеличени с 50 %, обектите, които са кандидатствали през тази година, са били 430. От тях се финансират, макар и частично, защото никой не е получил това, което е искал, около 180 обекта. Разбира се, има региони в страната, където Общините също помагат със средства. Например Община Горна Оряховица в момента е отпуснала средства. С тях колегата ми Илиян Петракиев, който също работи в Регионалния исторически музей във Велико Търново, започна разкопки на крепостта Ряховец“, посочи още Иван Църов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че във Велико Търново има и археолози от Университета и във филиала на Националния археологически институт, които също вероятно ще получат финансиране.


Ключови думи : средства, страната, финансиране, обекта, получат, във велико търново, във велико, археологически

Виж оригиналната статия в actualno.com