20-метрова постройка от римско време е открита край Пловдив

 www.peika.bg

Пирамидална кула е открита в могилата Мал Тепе край село Маноле, съобщиха археолозите.

Още по темата

Знаете ли кое е мястото с най-много столетници в България?

Легендите за Стобските пирамиди

Историята и легендата за Хисар капия в Пловдив

Надгробното съоръжение е мавзолей с внушителни размери и според специалистите е най-голямото от римската епоха по нашите земи. Учените предполагат, че на мястото е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Съоръжението датира от II-ІІІ в. сл. н. е. – интересен период, известен като Епохата на войнишките императори. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина, под чието управление (244-249 г.) е отпразнувана 1000-годишнината на Рим. Според някои изследователи, възможно е той да е бил първият император-християнин.

 

Учените смятат, че съоръжението от село Маноле може да бъде сравнявано с мавзолея на император Октавиан Август в Рим, в първоначалния му вид.

Височината на откритата кула е 20 м, изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. На върха ѝ са намерени мраморни останки, разположени на най-горното ниво на могилата. Сред тях има капител в дорийски стил, квадри с фризове, които доказват наличието на масивен 5-редов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 т. В древността над ..


Ключови думи : император, могилата, археолозите, маноле

Виж оригиналната статия в www.peika.bgпоследни новини

„Изчезналият Лейсън“ или изгубената творба на Маргарет Мичъл

24 септември 2020 18:10:00 www.peika.bg

Новелата е издадена за първи път 80 години след написването си. Още по темата Опознайте „Планините на България” Хроники на едно течно общество - понякога...