31% от хората в област Сливен живеят в бедност

 actualno.com
31% от хората в област Сливен живеят в бедност

Бедните в Сливен са 31.4% от населението. Това съобщиха от Териториалната статистика пред "Фокус". По този показател Сливен е на първо място в страната.

Реклама

В област Сливен размерът на линията на бедност е 248.08 лв. средномесечно на лице от домакинство, като под прага на тази линия е живяло 31.4% от населението на областта. След Сливен са Пазарджик – 28.2%, и Варна – 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол – 14.4%, Силистра – 14.9%, и Благоевград – 15.7%.

Започна проверка на водните обекти в Сливенско

Започна проверка на водните обекти на територията на област Сливен. Това съобщи областният управител Чавдар Божурски, предаде репортер ...

Прочети повече

Спрямо предходната година размерът на линията на бедност за областта се понижава с 2.8%, а относителният дял на бедното население се увеличава с 6.5 процентни пункта. Относителният дял на бедност при мъжете е 29.9%, а при жените – 32.8%. Разликата в равнищата на бедност по пол е 2.9 процентни пункта при 2.4 пункта за страната. В сравнение с предходната година делът на бедност при мъжкото население в област Сливен се увеличава с 4.0 процентни пункта, а при жените – с 8.8 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2016 г. на национално ниво показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 22.9% до 27.9%, или с 5.0 процентни пункта, а за област Сливен равнището на бедност се повишава от 31.4% до 36.3% или с 4.9 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност за областта нараства до 50.9% или с 19.5 процентни пункта, а средното равнище на бедност за страната достига 45.5%, отбелязвайки увеличение със 22.5 процентни пункта.

Поляризацията на населението в област Сливен по доход, измерен чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве на обществото за 2016 г. показва, че най-бедните 20% в областта имат 15.1 пъти по-нисък доход от най-богатите 20%, като спрямо 2015 г. поляризацията е много по-силно изразена.

59-годишна жена от Сливен даде 10 хил. лв. на измамници

59-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен.

Тя е била въведена в заблу...

Прочети повече

Във връзка с поставените цели по ключови сегменти от стратегията „Европа 2020“ от изследването на доходите и условията на живот се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност. За област Сливен индикаторът сочи, че 93.9 хил.лица, или 48.9% от населението на областта се нуждае от специални грижи за справяне с бедността, социалното разслоение и изключването от активна трудова дейност. От тях 45.0 хил. души са мъже, а 48.9 хил. са жени. Спрямо 2015 г. този показател се е понижил с 1.3%. За 2016 г.


Ключови думи : страната, населението, доходите, спрямо, процентни пункта, хил, бедните, областта, равнището, бедност, относителният дял, показател, нисък, област сливен

Виж оригиналната статия в actualno.com