35 дни в Тайланд, Лаос и Камбоджа за 2 хил. лева - възможно е

 e-vestnik.bg

Бамбуковото ми бунгало в Сиануквил беше точно на плажа. Снимка: contrabond.com, блог

Често чувам фразата, „Ех, и аз искам да пътувам, но не мога да си го позволя“. Изглежда доста хора смятат, че единственият начин да отлетиш към някоя екзотична дестинация, е да спечелиш шестица от тотото или да си намериш богат любовник. В действителност, да пътуваш не струва много и е по силите на всеки, който наистина го иска.

Не отричам, че спокойно можете да пръснете десетки хиляди за едноседмична all-inclusive почивка на тропически остров. Но това далеч не е единственият вариант. Стига да сте склонни на някои компромиси, можете да си изкарате страхотно на път, без много пари. Това важи с особена сила за Югоизточна Азия, където хем има „западни“ удобства, хем всичко е много по-евтино отколкото в Европа, САЩ или Австралия.  Ако сте склонни да замените мраморната вана в някой хотел, за бунгало с бамбуков душ, можете да обикаляте Азия с месеци.

По време на последното си пътуване записвах всичките си разходи. Не пропуснах нищо, от турове с каяци, през кофи с коктейли, та чак до купички с пържени щурци. След като направих равносметка, мога да дам отговор на въпроса, който гложди всички – „Колко струва?“.

Улица за забавления в Сием Рийп, Камбоджа. Снимка: contrabond.com, блог

В продължение на 5 седмици обиколях Тайланд, Лаос и Камбоджа. За това време изхарчих точно 2023 лв. Билетите ми София-Банкок-София пък струваха още 700 лв. Надолу ще намерите разбивка на бюджета ми, ще разберете в коя държава пътуването е най-скъпи и може би ще ви хрумнат някои идеи как бихме могли да спестите на път.

Тайланд

Прекарах 11 дни в Тайаланд, като посетих градовете Банкок, Чан Май и древната столица Аютая. За това време изхарчих 677 лв. (13,262 бат), което включва вътрешния полет от Банкок до Чан Май, както и re-entry визата. По време на първите си няколко дни в Банкок се стараех да пестя максимално и се притеснявах, когато се налагаше да дам повече пари заради хората, с които пътувах. В последствие обаче си казах, че важно е най-вече да се чувствам добре и да се забавлявам, а не дали ще спестя няколко лева. Сумарно, най-много похарчих за транспорт, както и за неща като подаръци и входове в музеи.

Лаос


Престоят ми продължи 14 дни. За това време бях в Пакбенг, Луанг Прабанг, Ванг Виенг, Виентиен, някакво село по пътя, чието име не си спомням, и остров Дон Дет. За това време 562 лв.(2 618 000 кип) ми бяха достатъчни. Така, Лаос се превърна в най-евтината дестинация от пътуването ми, въпреки че прекарах там най-много време. Бюджетът ми за транспорт беше облекчен от факта, че през голяма част от времето се придвижвах на моторите на нови приятели. Затова пък храната в Лаос, особено на нощния пазар в Луанг Прабанг, е неповторимо изобилие от вкусове и комбинации. От друга страна, Ванг Виенг е парти столицата на Лаос. Така, най-голяма част от бюджета ми отиде за хапване и забавления.

Храна на нощния пазар в Луанг Прабанг, Лаос. Снимка: contrabond.com, блог

Камбоджа


Въпреки че прекарах едва 11 дни в Камбоджа, там изхарчих най-много. Бяха ми необходими 784 лв. ($451). В страната можете да се разплащате с местната валута – риал или да използвате щатски долари. Вторият вариант определено е по-лесен, особено след като сте сменили вече няколко валути и нулите ви причиняват главозамайване ($1 = 4,059 риала). Само че когато боравите с единици и десетки, парите си заминават по-неусетно, отколкото когато ползвате хиляди и милиони, както е типична за валутата в Югоизточна Азия. Основни разходи тук бяха храна и входове на различни културни забележителности, най-вече Анкор Ват.

***

Буболечки за ядене на пазар в Банкок. Снимка: contrabond.com, блог

Буболечки за ядене на пазар в Банкок. Снимка: contrabond.com, блог

Буболечки за ядене на пазар в Банкок. Снимка: contrabond.com, блогХрана на нощния пазар в Луанг Прабанг, Лаос. Снимка: contrabond.com, блогЖена продава традиционни хлебчета в Текек, Лаос. Снимка: contrabond.com, блогТипична сергия за улична храна, Лаос. Снимка: contrabond.com, блогТранспорт през границата между Лаос и Камбоджа. Снимка: contrabond.com, блогС мотор, през планините на Лаос. Снимка: contrabond.com, блогРикша такси в Банкок. Снимка: contrabond.com, блогУлица за забавления в Сием Рийп, Камбоджа. Снимка: contrabond.com, блогПлодове и зеленчуци на пазар в Банкок. Снимка: contrabond.com, блогБамбуковото ми бунгало в Сиануквил беше точно на плажа. Снимка: contrabond.com, блогТърговци атакуват туристите в автобусите навсякъде в Азия. Снимка: contrabond.com, блог

Имам таблица с няколко различни категории, в които вписвах разходите си: нощувки, транспорт, храна, партита, други. Надолу ще видите разходите във всяко едно бюджетно перо.

Нощувки

Общо за трите държави – 309 лв. Да си намерите приятно и в същото време доста нискобюджетно местенце за дрямка е лесна задача в Азия. Моята цел беше да давам не повече от 10 лв. на вечер.

За да си намирам евтини и все пак комфортни условия за спане, винаги започвах онлайн търсенето от най-ниската цена и след това избирах според рецензиите. В някои от градовете пък намирах хостел на място, което е честа практика сред бекпекърите.

Транспорт

Колкото и да сравнявате между цените на различни транспортни компании, тарифите обикновено са подобни и от превоз рядко може да се спести. На мен ми струва 465 лв. Това включва вътрешни полети, лодки, автобуси, тук-тук рикши и бензин. Най-евтино излиза да си вземете мотор или скутер, тъй като бензинът в тази част на света е на по-ниски цени. Затова и в Лаос, където пътувах главно с мотори, транспортните ми разходи бяха двойно по-ниски от колкото в другите две държави.

Храна

Някои туристи не обичат да сядат там, където ядат местните. Струва им се мръсно и съмнително. Ако обаче сте пътешественик, а не турист, сергиите със странни манджи ще ви привлекат като магнит. Това е и добър начин да ограничите разходите си за храна. Въпреки че вероятно ще ви таксуват повече, само защото сте чужденец, все пак цената ще е в пъти по-ниска от колкото в ресторант със западен вид. Това перо от бюджета ми се равнява на 472 лв. Честно казано, можеше да бъде и много по-малко, ако не опитвах всичко, което видя по пазарите или пък ако си готвех сама. Освен това се радвах на изобилие от junk food, който спокойно можех да си спестя.

Вярно, повечето места, на които хапвах, биха накарали служителите на ХЕИ да пищят ужасени, но пък нито веднъж не се разболях. Отдавам го на вегетарианството, понеже срещнах пътешественици, които разказаха цветисти истории за хранителни натравяния.

Рикша такси в Банкок. Снимка: contrabond.com, блог

Партита

Когато тръгвах на път, смятах да си обикалям спокойно по забележителности и да не се отдавам на никакви нощни забавления. Все пак бях сама и се притеснявах какво би могло да се случи. Разбира се, бързо захвърлих това решение още не първия ден, след като се запознах с готини парти хора. За партита дадох общо 325 лв., което спокойно би могло да бъде спестено, но пък всяка една от тези вечери си заслужаваше.

Други

Тази категория е доста разностранна. Включва входове за музеи, приключения с каяци, магнитчета, масажи и какво ли още не. Това са всички онези разходи, без които спокойно може да се мине, но които дават цвят на пътуването. Избрах да ги сложа в една обща категория, вместо да ги разделя на няколко по-конкретни, тъй като единственото важно в случая са личните предпочитания. Всяка точка от пътуването ми предлагаше много възможности за „други“ разходи, но пък срещнах и такива пътешественици, които не влизаха в храмове и си сами създаваха всичките си приключения, вместо да ги купуват. Тази категория глътна 452 лв. от бюджета ми.

Може и с по-малко

Въпреки че 2023 лв. не ми се струват много, за 5-седмично пътуване, изпълнено с приключения и почти напълно лишено от ограничения, все пак можете да пътувате и с много по-малко. Така например, моята приятелка Мария, от 203challenges направи подобно пътуване преди мен. Нейното приключение включваше повече дестинации в Тайланд и 4-дневно отбиване до Анкор Ват, Камбоджа. Тя и приятелят й се справиха блестящо с доста по-нисък бюджет.  Разходите по едномесечно пътуване, за двама им, се равняват на 2600 лв. И то заедно със самолетните билети от България!

Ето бюджетът им на човек:

Храна: 300 лв.

Нощувки: 350 лв.

Визи: 120 лв.

Транспорт: 200 лв.

Входове за музеи и национални паркове: 140 лв. (Анкор Ват – $62, Национален парк Као Сок – 15 лв. на ден; повечето музеи и храмове 1-5 лв.)

Надеждата ми е с тази статия да покажа, че парите не са достатъчно оправдание, за да не пътуваме. С малко желание и изобретателност, можете да си спретнете чудно пътуване и то без да пресушите спестяванията си.

От блога contrabond.com

Етикет: пътешествия, туризъм, цениКлючови думи : част, различни, музеи, разходите, категория, разходи, след като, транспорт, включва, бюджета, азия, спокойно, колкото, храна, това време, все пак, можете, струва, най много, пътуването, пътуване, приключения, тайланд, нощувки, партита, входове, забавления, буболечки, ядене, бунгало, банкок снимка contrabond, лаос снимка contrabond, камбоджа снимка contrabond, contrabond com, com блог, банкок снимка, луанг прабанг, анкор ват, нощния пазар, прекарах, изхарчих

Виж оригиналната статия в e-vestnik.bg

подобни новини

Стефанов разкри неща от кухнята на националния, за които България шушука,...

Стефанов разкри неща от кухнята на националния, за които България шушука,...

23 октомври 2016 13:10:02 sportal.bg
Стефанов разкри неща от кухнята на националния, за които България шушука,...

Стефанов разкри неща от кухнята на националния, за които България шушука,...

23 октомври 2016 15:10:01 sportal.bg
ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (3 част)

ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (3 част)

31 декември 2008 17:00:00 investor.bg
No image

Хапчетата, които задавиха здравната каса

7 март 2016 08:18:02 mediapool.bg
ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (2 част)

ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (2 част)

31 декември 2008 13:00:00 investor.bg
От Пловдив до Миконос - как да си организираш пътуване

От Пловдив до Миконос - как да си организираш пътуване

4 април 2017 10:52:11 nasamnatam.bg
ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (1 част)

ЧНГ от звездите и от госпожа Съдба (1 част)

31 декември 2008 09:00:00 investor.bg
Домовчийски: Все още чакам своя шанс за националния отбор

Домовчийски: Все още чакам своя шанс за националния отбор

6 октомври 2012 07:38:00 sportal.bg
No image

Обреченият провал на пенсионната реформа в България

26 януари 2015 17:18:02 mediapool.bg
No image

Да съм депутат не е самоцел, искам го заради София

29 юни 2009 00:05:00 mediapool.bg
Домовчийски: Все още чакам своя шанс за националния отбор

Домовчийски: Все още чакам своя шанс за националния отбор

6 октомври 2012 07:38:00 sportal.bg
No image

Икономисти: Заплатите и бонусите в държавния сектор са несъразмерно високи

17 март 2010 18:47:00 mediapool.bg
No image

Кризата удари търговията със сексиграчки

16 юли 2009 10:49:31 novinar.net
No image

Бюджет'2016 мина на първо четене с призив на Горанов за реформи

19 ноември 2015 14:18:02 mediapool.bg
No image

Дефицитът ще стигне 6%

30 юли 2014 09:52:02 economynews.bg
No image

Пресконференция на ПП ГЕРБ

16 ноември 2009 02:01:43 dariknews.bg
Валверду: Впечатлен съм от професионализма на Григор, близката ни цел е Топ 10

Валверду: Впечатлен съм от професионализма на Григор, близката ни цел е Топ 10

20 октомври 2016 09:10:01 sportal.bg
No image

Близо половин милиард лева по-малко данъци са влезли в хазната миналата...

2 февруари 2014 14:18:44 mediapool.bg
Аюрведа – науката за съзнателен живот в мир с природата ІІ

Аюрведа – науката за съзнателен живот в мир с природата ІІ

13 октомври 2009 14:55:22 actualno.com
No image

3 млрд.лв. нужни на България спешно

26 април 2012 11:00:00 economynews.bg
No image

До момента бюджетът се развива добре, но идват избори*

6 август 2011 09:00:00 mediapool.bg
Приеха бюджета за 2013 г..сред протести и скандали, скандалът „Гугушева”...

Приеха бюджета за 2013 г..сред протести и скандали, скандалът „Гугушева”...

7 декември 2012 02:33:53 news.ibox.bg
Плевнелиев:

Плевнелиев: "Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва"; ругатните...

2 април 2012 02:30:53 news.ibox.bg
Алексей Герман: Бесен съм!

Алексей Герман: Бесен съм!

18 март 2014 14:21:14 actualno.com
No image

Как един финансист заряза Лондон, за да намери света

12 април 2009 15:04:17 novinar.net
No image

Депутатите не вдигнаха парите за БАН, БДЖ, ин витро и ваучери за храна

2 декември 2015 16:18:02 mediapool.bg
Държавата - губещ хотелиер

Държавата - губещ хотелиер

7 юли 2013 21:13:54 dariknews.bg
Под знака Бик

Под знака Бик

26 януари 2009 14:04:00 investor.bg
No image

Емитиране на нов външен дълг неизбежно

26 април 2012 11:00:00 economynews.bg
Валверду: Впечатлен съм от професионализма на Григор, близката ни цел е Топ 10

Валверду: Впечатлен съм от професионализма на Григор, близката ни цел е Топ 10

20 октомври 2016 10:10:02 sportal.bg
No image

Розовите обещания на младежа м-р Чобанов

6 април 2014 09:52:15 economynews.bg
No image

Бюджетната комисия на парламента отхвърли президентското вето, уволнихя...

16 август 2013 03:43:02 news.ibox.bg

"Прелюбодейци" от Вида Огненович

12 март 2012 09:19:00 actualno.com
Европейската комисия дава съвети за безгрижно лято

Европейската комисия дава съвети за безгрижно лято

20 май 2014 15:07:37 dariknews.bg
No image

Не е вярно, че банките вдигат таксите, за да компенсират приходите от лихви

19 април 2017 09:18:01 mediapool.bg
No image

Франция гласува за президент на съдбовни за бъдещето на ЕС избори

23 април 2017 17:18:02 mediapool.bg