40 години затвор за Легия

 novinar.net

Милорад Лукович-Легия бе осъден вчера на 40 г. затвор заради убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич и опита за убийство на сегашния федерален външен министър Вук Драшкович, предаде радио Б-92.

Окръжният съд в Белград постанови същото наказание и за други трима от отряда за специални операции на сръбското МВР - Бранко Берчек, Душан Маричич и Ненад Буйошевич. Съдията Мая Ковачевич коментира, че ако подсъдимите бяха съдени по законите от тяхното време, щяха да получат смъртни присъди. Смъртното наказание в Сърбия бе отменено преди две години.

Стамболич бе отвлечен и убит през 2000 г. През лятото на 1999 г. и през есента на 2000 г. тогавашният опозиционен лидер Драшкович оцеля при два атентата.

През юни 2003 г. сръбският в. "Курир" писа, че Легия се срещал в България с журналист от издавания в Скопие в. "Сведок". След като изданието публикува интервю с него, властите в Белград забраниха разпространението му на територията на Сърбия.

Легия е заподозрян, че е замесен и в атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич от 12 март 2003 г. Сръбското МВР го обяви за международно издирване, а през 2003 г. Европейският съвет го включва в списъка с лицата, на които е забранено да влизат в ЕС.

Легия е роден през 1965 г. в Белград. Постъпва във френския Чуждестранен легион, откъдето идва и прякорът му. Воюва в Либия, Бейрут, Чад, Персийския залив. През 1992 г. влиза в Сръбската гвардия на доброволците на Желко Ражнятович-Аркан, а по-късно - в отряда за специални операции, наречен "червени барети". Легия взима участие при наказателни акции в Косово.

По време на демонстрациите срещу бившия югопрезидент Слободан Милошевич, ..


Ключови думи : белград, легия

Виж оригиналната статия в novinar.netпоследни новини

Спокойно, Путин няма да вкара никакви войски в Беларус

15 август 2020 22:41:00 dnevnik.bg
Спокойно, Путин няма да вкара никакви войски в Беларус

© Reuters Александър Лукашенко - президентът на Беларус твърди, че се е разбрал с Владимир Путин още при първото искане на военна помощ, тя да му бъде изпратена от...