40% от диагнозите високо кръвно са грешни!

 zdrave.bg
40% от диагнозите високо кръвно са грешни!

40% от диагнозите високо кръвно са грешни!Над 40% от хората, оказва се, имат високо кръвно единствено в лекарския кабинет.

свързани теми

Кафето все пак води до високо кръвно

Високият холестерол може да доведе до високо кръвно налягане

НЗОК и здравното министерство започват масирани проверки на болниците

Може ли високото кръвно да не е вредно

здраве.bg

До 40% от хората, диагностицирани с високо кръвно налягане (хипертония), всъщност изобщо нямат проблем с кръвното, показват резултатите от ново проучване. Всъщност тези хора от безобидното състояние, означено като „хипертония на бялата престилка” - тяхното кръвно налягане се покачва, единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома тяхното кръвно се нормализира.

Но каква полза от това... На тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с всъщност несъществуващ проблем.

Т.нар. хипертония на бялата престилка е отдавна известно състояние, но никога досега не е провеждано проучване, което да разкрива мащабите му. Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното валягане единствено по време на преглед от лекар.

Испанското проучване е обхванало близо 70 хиляди доброволци, на които е измерено кръвното налягане веднъж в лекарския кабинет и веднъж у дома, използвайки 24-часов холтер (постоянен апарат за мерене на кръвно).

Само при останалите проценти от хората се е потвърдила диагнозата хипертония - трайно покачването на кръвното налягане над 140/90 mm/Hg. Най-голямата група от тях били мъже, пушачи, диабетици или хора, страдащи от сърдечни проблеми. 

facebook

svejo.net

добави в:

 

Още по темите:изследвания    

 


Ключови думи : всъщност, хората, хора, единствено, проучване, хипертония, кръвното, високо кръвно, кръвно налягане, 40%, лекарския кабинет

Виж оригиналната статия в zdrave.bg