7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

 JazzFM BG
7 джаз класики, които ще ви накарат да се разбунтувате

Със своите спокойни ноти и плавно леещ се ритъм джазът постоянно ни напомня за своята борба „за“: за любов, свобода, живот. Музиката е олицетворение на битката на всеки от нас за света – как избираме да я водим и как да я завършим.

Започваме с легендарния Джеймс Браун и It’s a Man’s World. Песента е една от първите за времето си, които разглеждат темата за феминизма и доминиращото мъжко влияние през 60-те години. Раздиращият въздуха глас на Джеймс Браун внушава гняв и болка, а текстът е вик срещу сексизма и неравноправието между половете.

Go Down Moses на Fisk Jubilee Singers. Излязла през 1872 г. и слушана и до днес, песента се е превърнала в джаз химн против робството и потисничеството. Боравейки с метафоричен език и преносни фрази, произведението обрисува поробените афроамериканци, живеещи в неравноправие и търсещи своята свобода.

Strange Fruit на Били Холидей. Адаптацията на поемата на Eйбъл Мееропол образно описва трагедията с линчуването на афроамериканци в Северна Америка в началото на XX в. Сдържана в своето вокално представяне, Били Холидей показва болката на похитеното човешко и безскрупулно отнетото право на живот. Описвайки масова трагедия, Холидей твърдо застава срещу расизма.

Болезнена и мрачна - една от най-известните песни в света Strange Fruit е написана от човек с голямо и смело сърце

To be Young, Gifted and Black на Нина Симон е отново въстание срещу расизма. Певицата е най-яркият пример за безграничността на човешкия дух, талант и воля, без значение от цвета на кожата или от произхода. Нина Симон подари душата си на музиката.

С блус нотки в своята основа I Know It’s Over на The Smiths е универсална балада, която, летаргична на пръв поглед, дълбоко в своята същност протестира срещу самотата, изолацията и затварянето на човека във вътрешния хаос на тъгата, обречеността на мечтите и сблъсъка между света на илюзиите и действителността. Песента е една оплакване на интровертната човешка природа.

В Money Won’t Change You Джеймс Браун отрича парите като основен фактор за изявата на личността и борейки се с материализма дава храна за размисъл върху темата за връзката между щастието и заобикалящия ни предметен лукс.

A Change is Gonna Come на Сам Кук е обвързана с движението за граждански права на чернокожите в САЩ и е обнадеждаващ лъч в дългата борба за равноправие и мир, утопия за хармония и взаимно разбирателство. Песента печели „Грами“ и е изпята от много известни изпълнители, сред които и Арета Франклин.

И още много са песните в категория „джаз“, които се борят срещу несправедливостта, насилието и трудностите, които човек среща по пътя си. Легендарни изпълнители оставят своя отпечатък със социални и общочовешки послания за света, който, ако се разпада и развива, се разпада и развива заради нас.


Ключови думи : света, песента, холидей, своята, джеймс браун

Виж оригиналната статия в JazzFM BG