Агроминистерството ще обедини законите за наемите и арендата на нивите

 investor.bg

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието ще обедини в единен нормативен акт въпросите за наемите и арендата на земеделските земи, съобщи пред журналисти агроминистърът Румен Порожанов, който участва в дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Законите трябва да бъдат унифицирани, защото става въпрос за един и същ процес. Дали ще бъде наем или аренда, няма никакво значение, каза министърът по повод възникналия проблем с измами със земеделски земи.

Той припомни, че проблемът засяга земите, наречени бели петна (непотърсените от собствениците земи – бел. авт.), като посочи, че близо 80 случая са пратени прокуратурата. 

Още по темата

Всеки може да даде под наем чужда нива, твърдят юристи

Ново законодателство за земята ще има най-рано догодина

8 хил. собственици на имоти чакат промените в Закона за земеделските земи


Проектът на министерството ще бъде внесен през парламентаристи и обединен с проекта на омбудсмана Мая Манолова.

Ще се изчисти проблемът, възникнал заради практиката нотариусите да заверяват само подписите, без да гледат съдържанието. В бъдеще ще се проверява дали този, който отдава земята под наем, има право да го прави.

Що се отнася до по-глобалния проект за Кодекс за земята, проект ще има най-рано през октомври 2018 г. Той определи досегашната подготовка в министерството да бъде съставен Кодекс за земята като опит, от който „нищо не може да се ползва“.

Друг приоритет е отделните IT системи да бъдат съвместими, за да се ползва единна информация от всички служби.

Порожанов съобщи още, че във ферма в Поликраище са унищожени над 18 хил. кокошки заради замърсяването с фипронил, като животните се унищожават в екарисаж, както и яйцата.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова


Ключови думи : министерството, земята, земи, наем

Виж оригиналната статия в investor.bg