Апелативният съд гледа днес мярката на Йоан Матев

 offnews.bg
Апелативният съд гледа днес мярката на Йоан Матев

Днес се очаква Апелативният съд да се произнесе по мярката на Йоан Матев. Той е обвинен за убийството на Георги Игнатов, извършено по особено мъчителен начин в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Преди седмица Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Матев от задържане под стража в подписка. За да излезе Матев на свобода обаче, трябва да се произнесе и Апелативният съд.

Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев в съда. Той е 15 страници.

Деянието на Матев е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание поради обезкървяването на мозъчните структури. Той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него, уточняват от прокуратурата.

В съобщението на държавното обвинение не се уточнява какъв е мотивът за убийството. Посочва се единствено, че двамата се срещнали случайно на пейка в парка. "Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия", пише в съобщението.

Според прокуратурата убийството е извършено с удари с нож, който Матев "обичайно носел в себе си". Ножът беше открит в близост до местопрестъплението.

След случая Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.


Ключови думи : убийството, мярката, извършено, апелативният съд, йоан матев

Виж оригиналната статия в offnews.bg