Арестът на българските лекари е 'мръсна поръчка на кмета на Босилеград'

 offnews.bg
Арестът на българските лекари е 'мръсна поръчка на кмета на Босилеград'

Арестът на българските лекари в Босилеград е "една мръсна политическа поръчка на кмета на Босилеград Владимир Захариев". Това твърдят от Демократичния съюз на българите в позиция, изпратена до медиите у нас.

Демократичният съюз на българите е политическа партия на българите в Сърбия. Председател на партията е Драголюб Иванчов, а седалището ѝ е в Босилеград.

Политическата формация обяви, че кметът Владимир Захариев "си отмъщава заради това, че българската държава пое в свои ръце оказването на медицинска помощ на българи от Западните покрайнини във Военномедицинска академия и го лиши от възможността той да я използва за собствени политически цели."

"Няма никакво съмнение, че в тази своя дейност кметът и председател на Националния съвет на българското малцинство Владимир Захариев се ползва и с подкрепата на централната власт в Белград, която неслучайно толерира всички негови престъпни действия през последните 16 години" - твърдят още от Демократичния съюз на българите.

Публикуваме пълния текст на позицията:

"Демократичният съюз на българите остро осъжда нечовешката постъпка на полицията в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването, които на 10. 11. 2017 г. в центъра на Босилеград проведоха показна полицейска акция и арестуваха и задържаха през целия ден тримата български граждани - лекарите д-р Валентин Янев, д-р Красимир Андреев и д-р Цветанка Цолова, по време на провеждането на хуманитарни медицински прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специлизирана медицинска помощ граждани в КИЦ „Босилеград“.

Същевременно, ние поздравяваме навременната намеса на Посолството, Генералното консулство, позицията на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова и позицията на външния министър на Р България г-жа Екатерина Захариева, които подкрепиха КИЦ „Босилеград“ и Иван Николов в борбата му за интересите на българското малцинство.

Тази брутална и дълбоко антихуманна по същността си показна полицейска акция нямаше нищо общо с рутинен инспекционен контрол на Здравната инспекция от Ниш, която, според думите на самите инспектори, за последен път е идвала в Босилеград преди осем години!

Ние задаваме въпроса къде беше Здравната инспекция, когато босилеградските граждани умираха в линейките на път до специализираните клиники в Сурдулица, Враня и Ниш? Кога Здравната инспекция за последен път е проверила дали и как се правят медицински прегледи на все още живите възрастни и безпомощни хора в далечните босилеградските села? Къде беше здравната инспекция да контролира как и с какви коли се извозваха тежко болните от Босилеград до ВМА в София, когато това го организираше община Босилеград? Знаят ли господата здравни инспектори, че повечето босилеградски граждани предпочитат на собствени разноски да се лекуват в България, вместо да бъдат подлагани на изпитанията и униженията, на които ги подлага сръбската здравна система, на която цял живот плащат медицинските си застраховки?

За сръбските полицейски и здравни инспектори през последните осем години най-голямото престъпление е хуманитарната акция, в която българските лекари оказват медицинска помощ по покана на КИЦ „Босилеград“. За полицията в Босилеград е много по-важно дали на сградата на КИЦ „Босилеград“ стои българското знаме, дали и как се отбелязва Денят на Западните покрайнини, поредната годишнина от подписването на Ньойския договор и пр, от това как например се провеждат и фалшифицират изборите за местна власт в Босилеград, какво е качеството на питейната вода, на хигиената в града, на околната среда и други жизнено важни неща.

Опитвайки се да стоварят отговорността върху КИЦ „Босилеград“, сръбските власти за пореден път се опитват да хвърлят прах в очите на българската общественост и на представителите на българската държава, за да не видят купища други проблеми, които застрашават самото оцеляване на българското малцинство в Сърбия.

Арестувайки тримата български лекари, полицията в Босилеград изпълни една мръсна политическа поръчка на кмета на Босилеград Владимир Захариев, с която той си отмъщава заради това, че българската държава пое в свои ръце оказването на медицинска помощ на българи от Западните покрайнини във Военномедицинска академия и го лиши от възможността той да я използва за собствени политически цели.

Няма никакво съмнение, че в тази своя дейност кметът и председател на Националния съвет на българското малцинство Владимир Захариев се ползва и с подкрепата на централната власт в Белград, която неслучайно толерира всички негови престъпни действия през последните 16 години.

Внимателно анализирайки действията на сръбските власти във връзка с „арестуването“ на паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградският погром, протакането на възстановяването на обучението на български език в училищата, изгонването на българската компания КАЛИНЕЛ от Босилеград, общото социално-икономическо положение на българското население и най-накрая, арестуването на тримата български лекари при провеждането на хуманитарна акция в Босилеград, Демократичният съюз на българите за пореден път призовава двете държави за цялостно преосмисляне и преустановяване на положението на българското малцинство в Сърбия по начин, който да гарантира нормални условия за живот на хората.

Демократичният съюз на българите за пореден път призовава всички политически представители и граждански сдружения в Босилеград и Цариброд да преодолеят политическите си пристрастия и разделения и да се обединят на обща политическа платформа за спасение на българското малцинство."


Ключови думи : сърбия, българите, кметът, пореден път, политически, граждани, председател, позицията, полицията, власт, през последните, медицинска помощ, кмета, поръчка, политическа, акция, българската държава, сръбските, инспектори, българските лекари, западните покрайнини, мръсна, собствени, ниш, българското малцинство, тримата български, здравната инспекция, владимир захариев, демократичният съюз, киц босилеград“

Виж оригиналната статия в offnews.bg