Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир

 dariknews.bg
Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир

Светият синод със свое решение от петък смени игумена на Бачковския манастир. Досегашният - Негово Високопреподобие архимандрит Симон отива в Русенската епархия. На негово място е назначен архимандрит Самуил, който идва от Видинската епархия.

 

Досегашният игумен на Бачковската обител архимандрит Симон приема с послушание новото си назначение. "Ние сме монаси, дали сме обети за послушание, така че всяко едно решение на Светия синод за нас е послушание и ние сме длъжни да го изпълним", заяви пред БНТ той.

 
Дядо Симон вече не е игумен на Бачковския манастир

Дядо Симон обаче не крие и огорчението си. "Правена е ревизия сега не мога да кажа дали в резултат на ревизията или нещо друго, не са установени някакви злоупотреби така, че не мога да кажа на кое се дължи, просто факт е че Светия синод е решил, че може би ще съм по-полезен в Русе, където отивам", допълва той.

 

През трите години, докато беше игумен, дядо Симон започна мащабна реставрация на църквата в манастира. Работници и в момента застилат с каменни плочи двора и връщат някогашният облик на обителта.

 

Новият игумен пристигна днес в Бачковския манастир. "Тук съм бил за последно преди 20 години, така че всичко ми е ново и нямам какво да кажа за сега, защото нека да видим как са нещата. Разбира се това което е добро от започнатото то ще продължи защото всичко, което е добро то трябва да продължи, с Божията помощ с помощта на света Богородица то ще продължи", каза Негово Високопреподобие архимандрит Самуил.


Ключови думи : игумен, кажа, продължи, синод, негово, архимандрит симон, бачковския манастир, послушание

Виж оригиналната статия в dariknews.bg