Австрия настоява за затваряне и на средиземноморския път на мигрантите

 dariknews.bg
Австрия настоява за затваряне и на средиземноморския път на мигрантите

Маршрутът за мигрантите от Африка и Близкия Изток през Средиземно море трябва да бъде затворен. Това заявиха ротационният председател на ОССЕ и външен министър на Австрия Себастиан Курц и вътрешният министър Волфганг Соботка. Канцлерът Кристиан Керн не е против тази идея, но иска да види конкретно решение.

 
Австрия: Трябва да затворим границите от България до Унгария, границата с Турция не се пази

"След спасяването в Средиземно море мигрантите трябва да бъдат спирани на външната граница на Европейския съюз, да им се оказва помощ и след това да бъдат връщани обратно. Те ще продължат да идват, докато съществува система, която им позволява да плащат пари на незаконните трафиканти. Последните ще печелят още повече пари, а Европа ще бъде наводнена", заяви Курц, цитиран от в. "Курир".

 

Guliver/Getty Images


Според него най-лошият сценарий ще бъде увеличаването на броя на мигрантите, които са намерили смъртта си в Средиземно море. "През 2015 г. се удавиха 3000 души, през 2016-а - над 5000, през тази - те са вече над 7000. Убеден съм, че ние трябва да сложим край на подобна система. Искам правителството да изработи единна позиция и министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил е съгласен с мен по този въпрос", добави австрийският външен министър.


Ключови думи : министър, средиземно море, мигрантите

Виж оригиналната статия в dariknews.bg