Азиатските пазари поеха щафета от Wall Street с нови повишения

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Първата сесия за седмицата на азиатските пазари последва добрите настроения от петък на Wall Street, където индексите достигнаха най-високите си стойности на фона на постигнатото споразумение между републиканците и демократите за обща версия на данъчната реформа в САЩ.

В Токио основният бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 1,55%, като достигна ниво от 22 901,77 пункта. Другият важен показател Topix отчете ръст от 1,36% до 1817,90 пункта - най-високото си ниво от ноември 1991 г., коментира пазарният анализатор Джулиет Сали пред Bloomberg TV Bulgaria.

В Хонконг Hang Seng напредна с 0,70% до 29 050,41 пункта.

В Япония пазарите получиха допълнителна подкрепа от данните за ръста на износа с 16,2%, което е над прогнозата на анализаторите, които очакваха повишение от 14,6%, съобщи Ройтерс. Това е дванадесетият пореден месец на увеличение на износа. 

Още по темата

Биткойнът тества цената от 20 хил. долара преди дебюта си на CME*

Републиканците и демократите в двете камари на Конгреса на САЩ са договорили обща версия на данъчната реформа

Вдигането на лихвите в Китай оцвети в червено азиатските пазари

Китайската централна банка последва Фед и вдигна лихвите


„От данъчната реформа в САЩ ще спечели не само най-голямата икономика в света, но и други държави като например Япония и инвеститорите могат да очакват увеличаване на корпоративните печалби като цяло“, коментира Шожи Хиракава, главен глобален стратег в Tokai Tokyo Research Institute, цитиран от Bloomberg. Реформата в САЩ се очаква да има ефект и върху изплащането на по-високи дивиденти от страна на компаниите. Пазарите очакват гласуването на закона до края на седмицата.

В Китай обаче търговията беше по-скоро волатилна и индексите, които успяха да затворят сесията на положителна територия, отчетоха минимални ръстове. Бенчмаркът Shanghai Se Composite се повиши с 0,05% до 3 267,92 пункта. Притесненията в страната идват от повишените лихвени нива от края на миналата седмица.

Инвеститорите ще очакват в началото на седмицата новини около икономическата политика на Китай, тъй като лидерите на Комунистическата партия се събират на тридневен финансов форум в страната.

На валутния пазар най-интересното беше старта на търговията с фючърси върху биткойна и на още една борса – американската компания за търговия с деривати и фючърси CME Group. По този повод почти навсякъде най-голямата криптовалута в света се търгуваше на цена от около 19 000 долара, съобщи Ройтерс. В началото на миналата седмица бяха изтъргувани първите фючърси върху биткойна, като цената им се повиши с 20% за един ден.

На традиционните валутни пазари еврото се повиши спрямо долара с 0,32% до 1,1787 долара. Американската валута обаче поскъпна спрямо йената с 0,06% и се разменяха за 112,67 йени. Австралийският долара добави 0,24% към стойността си и се търгуваше за 0,7664 щатски долара.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов


Ключови думи : долара, китай, сащ, ройтерс, седмицата, пункта, повиши, очакват, фючърси, азиатските пазари, данъчната реформа

Виж оригиналната статия в investor.bg