България получи още 41 млн. евро по фонд "Козлодуй"

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

България получи допълнително 41 млн. евро по Международния фонд „Козлодуй“ (МФК), създаден, за да финансира дейностите по предсрочното извеждане от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй". По него се финансират и проекти за повишаване на енергийната ефективност, като част от мерките за преодоляване на негативните ефекти от закриването на мощностите. 

Решението за увеличаване на средствата е одобрено от Асамблеята на донорите на фонда, които заседаваха по-рано днес в Лондон, съобщават от Министерството на енергетиката. 

Още по темата

Все повече стартъпи създават решения за енергийна ефективност


С 27 млн. евро се увеличават средствата за управление на отпадъци от извеждането от експлоатация, които се отпускат в т.нар. ядрен прозорец. Срокът за разплащания в този сектор се удължава до 2022 година, решиха донорите на фонда. Допълнителни средства в размер на 24 млн. евро се отпускат за издръжка на проектите в ядрения сектор, като срокът за разплащане за тях се удължава до края на 2020 г.

В резултат на икономии по проектите от първи и втори етап на извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“, сумата за тях е намалена с 10 млн. евро. Срокът за разплащания и в този сектор е удължен до 2022 г.

В т.нар. "неядрен прозорец", в който приоритети са сигурността на енергийните доставки, околна среда и енергийна ефективност, донорите на фонда одобриха промени по програма ДЕЗИРЕ, с която се подпомага битовата газификация.

Занапред безвъзмездната помощ по програмата ще бъде до 30% от допустимите разходи, а цената за присъединяване ще се включва изцяло като допустим разход по проектите. До момента по програмата се покриваха до 20% от допустимите разходи, без цената за присъединяване.

Българската страна поиска и удължаване на срока за действие на програма ДЕЗИРЕ до края на 2020 г., когато е крайната дата за изпълнение на проекти в неядрения прозорец на фонда. След официалното одобрениe на промените от страна на донорите на МФК, през първото тримесечие на 2018 г. предстои да бъде подписано ново споразумение за безвъзмездна помощ.

По статията работи: Деляна Петкова


Ключови думи : ефективност, млн евро, фонда, сектор, срокът, проектите, експлоатация, прозорец, донорите

Виж оригиналната статия в investor.bg