България се отказа от участие в „Евровизия“

 dariknews.bg
България се отказа от участие в „Евровизия“

България няма да участва в конкурса „Евровизия“ през 2019 година. Управителният съвет на Българската национална телевизия е взела решение обществената медия да не участва в изданието на международния песенен конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив. Това стана ясно от официално съобщение, изпратено от БНТ до медиите.

От БНТ аргументираха решението си с част от мерките, които ръководството на телевизията е предприело за оптимизиране на публичните разходи.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание. ..


Ключови думи : конкурса, бнт, телевизия, евровизия“

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Радев ще посети Калофер за отбелязването на 144 г. от подвига на Христо Ботев

2 юни 2020 07:08:00 dariknews.bg
Радев ще посети Калофер за отбелязването на 144 г. от подвига на Христо Ботев

Президентът Румен Радев ще посети Калофер, където в 11.30 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ ще участва във възпоменателната церемония по случай Деня на Ботев и на загиналите за...