БАН направи нови психотестове за шофьорите!

 dnes.bg
БАН направи нови психотестове за шофьорите!

Учени от БАН са разработили нова методика за изследване психологическата годност на шофьорите. Проектът е възложен от Министерството на транспорта с цел повишаване нивото на пътната безопасност и превенция на рисковото поведение на пътя.

Действащата сега методология за оценка на психологическата годност на професионалните шофьори е от 70-те години, казват учените от Института за изследване на населението и човека и смятат, че е време тя да бъде променена.

Новата оценка е насочена и към водачите с отнети свидетелства за правоспособност заради нарушение на пътя. Рисковото поведение учените свързват с:

"Когато човек е поради някаква друга причина ядосан, гневен, когато е склонен да търси вината за събитията в другите, а не в себе си, е по-голяма вероятността да допуска грешки, защото не е критичен", казва пред БНР Росица Рачева от Института.

Проф. Антоанета Христова обяснява част от новите моменти в методологията: "Като например търсенето на провокация, търсенето на усещане - колкото повече си човек, който търси усещане, толкова повече поемаш риск".

За да влезе в сила новата методология обаче трябва да се измени Наредба 36, която регламентира изискванията за психологическата годност и реда за провеждане на изследването.

..


Ключови думи : психологическата годност

Виж оригиналната статия в dnes.bgпоследни новини

Съвременен приют за безстопанствени животни изградиха в община Стара Загора (СНИМКИ)

11 август 2020 10:40:00 actualno.com
Съвременен приют за безстопанствени животни изградиха в община Стара Загора (СНИМКИ)

Съвременен общински приют за безстопанствени животни беше изграден в старозагорското село Могила на територията на бившия пазар за животни. Той е с капацитет за настаняване от 120...