Белият дом обмисля да номинира Мохамед ел-Ериан за зам.-председател на Фед

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом обмисля да номинира Мохамед ел-Ериал за заместник-председател на Федералния резерв на САЩ, съобщи CNBC, позовавайки се на анонимни източници.

Главният икономист на Allianz може да допринесе много на този пост, включително с опита си във фонда Pimco.

Позицията беше овакантена от Стенли Фишер и е втората след председателя на централната банка. След като мандатът на Джанет Йелън приключи през февруари, тя ще бъде наследена от Джером Пауъл.

Източниците на CNBC казват още, че е започнало активно търсене на подходящи лица, но не се очаква зам.-председателят да бъде обявен тази година.

Още по темата

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли се оттегля от поста преждевременно


Според изданието Dow Jones, което първо съобщи за възможната номинация на Ел-Ериан, Белият дом обмисля да посочи и Мишел Боуман за още едно от гуверньорските места във Фед. Боуман оглавява банковия регулатор в щата Канзас.

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще трябва да запълни три позиции от общо седем управители във Фед, ако Йелън реши да подаде оставка, когато приключи мандатът й. Сред тези позиции е и тази на председателя на Фед за Ню Йорк.

Пазарните коментари на Ел-Ериан се следят много внимателно. Той е бил и заместник-директор на Международния валутен фонд (МВФ).

По статията работи: Радина Колева


Ключови думи : фед, белият дом, ериан, дом обмисля

Виж оригиналната статия в investor.bg