Бежанци продават органите си, за да платят пътя си до Европа

 actualno.com
Бежанци продават органите си, за да платят пътя си до Европа

В Близкия изток става все по-разпространено явлението за продажба на човешки органи, срещу които бежанци си плащат пътя до Европа, свидетелства репортаж от кореспонденти на телевизионната програма „Зембла”, показан днес по холандската телевизия.

Журналистите разговарят с пожелал анонимност търговец на човешки органи в Кайро. Той казва, че десетки хора вече са направили такава крачка, за да финансират пътуването си до Европа. Мнозинството от тях са в Германия, но има също в Холандия, Франция, Ирландия, Великобритания, Швеция и Норвегия.

Незаконните хирургически операции по трансплантация се извършват в Египет. Желаещи са обикновено богати граждани на близкоизточни държави. Стойността на бъбрек е около 20 000 евро. Тези пари получава търговецът на органи, който решава колко да даде на донора бежанец, предаде БГНЕС.

Криминологът Фредерике Амбахтсхейр, специализирана в търговията с човешки органи, посочва в интервю за „Зембла”, че за пръв път чува за подобно нещо, но подчертава, че ако е вярно, става дума за много сериозно престъпление.

Реклама


Ключови думи : европа, човешки органи

Виж оригиналната статия в actualno.com