Безплатни прегледи за диабет ще се проведат в Горна Оряховица

 actualno.com
Безплатни прегледи за диабет ще се проведат в Горна Оряховица

Безплатни прегледи за диабет ще се проведат в центъра на град Горна Оряховица в Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината.

Изследванията на кръвната захар ще се провеждат между 10.00 и 13.00 часа пред сградата на Общината. В тях може да се включат всички граждани, които освен безплатно изследване, ще получат и консултация със специалисти. На 27 ноември между 09.00 и 14.00 часа в Горна Оряховица ще се проведе и още една инициатива, посветена на Световния ден за борба с диабета. В града ще гостува мобилна лаборатория от Австрия, в която екип от специалисти ще извърши експресно и напълно безплатно измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане на всички желаещи. Тя ще е разположена на паркинга срещу хотела в центъра.

Над половин милион българи са болни от диабет

Половин милион българи са болни от диабет, още 200 000 страдат от заболяването, без да го знаят, каза професор Цветелина Танкова, начал...

Прочети повече

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас.

Реклама

Реклама


Ключови думи : ноември, горна оряховица, диабет, борба, кръвната захар, диабета

Виж оригиналната статия в actualno.com