Близки на жертви от Бисер осъдиха община Харманли на 570 000 лв. обезщетение

 offnews.bg
Близки на жертви от Бисер осъдиха община Харманли на 570 000 лв. обезщетение

Двама близки на загинали при наводнението в село Бисер спечелиха дело за обезщетение за общо 570 000 лева срещу община Харманли. 

Става въпрос за двама мъже, които са загубили родителите си. 

При наводнението в Бисер през февруари 2012 г. след скъсването на стена на яз. "Иваново" загинаха осем души, а повечето постройки в селото бяха повредени. 

Пострадали при стихията и наследници на загинали заведоха дела срещу Министерството на отбраната и срещу община Харманли, между които има спор за собствеността на съоръжението.

Според съдиите на двете приключили дела министерството не е собственик на съоръжението и не е доказано, че то му е предоставено за ползване. 

Според решението на съдия Катерина Енчева по едно от делата общината трябва да плати 350 000 лева обезщетение, 14 000 лева държавна такса, 450 лева разноски и 10 236 лева на адвоката на ищеца, пише в. "Сега".

Делото е заведено от сина на загинали съпрузи, които са живеели на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

Според решението на съда в случаи на спор за собственост като този областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира, но това не изключва отговорността на действителния собственик, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. 

Според съда са събрани достатъчно доказателства, че общината е била наясно с тежкото състояние на язовира и стената му години преди трагедията, като през 2010 г. и няколко месеца преди инцидента назначени от общината проверки са констатирали отново запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената, но не са предприети никакви мерки, като бездействието е продължило и след наводнението.

Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия, се посочва още в решението на съда.

Техническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан и ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. 

Решението по второто дело е от август. То отново е заведено от син на загинали съпрузи. В този случай са присъдени 220 000 лева от поисканите 520 000 лева. 

Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли.

Съдия Светослав Василев решава, че справедливото обезщетение от общината в случая е по 120 000 лева за всеки от загиналите родители, от които се приспадат 20 000 лева, отпуснати на сина им от кабинета. 

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд.

Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.


Ключови думи : решението, дела, съда, стената, 000 лева, общината, язовира, бисер, загинали, община харманли, обезщетение, наводнението

Виж оригиналната статия в offnews.bg