Боил Банов: Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии

 actualno.com
Боил Банов: Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии

Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”.

Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов в ефира на bTV по темата с реставрацията на културни обекти у нас.

Банов: Няма бутафория с НДК и председателството

В нищо не сме бутафорни, в НДК в момента няма никаква бутафория. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който показа изцяло...

Прочети повече

„Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието, отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен бе Банов, коментирайки ремонта на желязната църква в Истанбул.

„Джамиите са световни паметници на културата, както желязната църква в Истанбул”, категоричен бе министърът.

Той припомни, че миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

Държавата ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради

Собственици на сгради - паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени з...

Прочети повече

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган заяви, че у нас (в България - бел. ред.) „се намират също и много джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реставрация, каза още Боил Банов.

Културните проекти за европредседателството

Много проекти от културната програма за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов проектите, които ще бъдат показани на европейските гости, са подбрани изключително внимателно и при абсолютна прозрачност.

Турция иска България да реставрира повече джамии

От 2015 г. Турция настоява България да приеме промени в параметрите на действие на Протокол за сътрудничество в опазването на недвижимо...

Прочети повече

„С шест месеца ни се съкрати времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, категоричен бе Банов.


Ключови думи : българия, турция, културата, църква, категоричен, прочети повече, джамии, боил банов, реставрира

Виж оригиналната статия в actualno.com