Борисов за Македония: Историята - на историците, на нас ни трябва магистрала до Скопие

 offnews.bg
Борисов за Македония: Историята - на историците, на нас ни трябва магистрала до Скопие

"Аз имам принцип: историята да я оставим на историците. Те да спорят, те да се доказват кое първо, кое второ. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград. Защото магистралата Струма - София - Солун дава големи възможности да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за MKD. 

"Това гарантира бизнеса, туризма, високи доходи, движение на хора, които да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е. Това е свободата", продължи мисълта си премиерът.

"Остава новото ръководство на Скопие да заяви желание, да седнем, да възложим един проект и да започнем да го работим. В това отношение по-голям приятел Македония от мен няма. Защото аз съм убеден, че пътят води до благоденствие. Като има път, има туризъм, има бизнес, има движение, има инвеститори. За това е изключително важно: НАТО, ЕС. Това означава огромна европейска солидарност и вие това трябва да си го дадете като сметка и да го свършите", подчерта той. 

Борисов коментира, че с тревога наблюдава случващото се в Македония. 

"Надявам се политическата класа да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява, така както в целия Европейски съюз", допълни Борисов. 

В България винаги сме твърдяли, че присъединяването към ЕС и НАТО на всички балкански държави е нещо, което ще успокои региона, подчерта той и посочи, че колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова по-бързо ще се гарантира колективната сигурност, като това ще е и голяма предпоставка за членство на Македония в ЕС.

"Като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни проекти, защото сме десетилетия назад. Така че господин Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това което ни се поиска", казва Борисов.


Ключови думи : македония, борисов, нато, скопие

Виж оригиналната статия в offnews.bg