Британците приемат частично свободно движение срещу достъп до общия пазар на ЕС

 dnevnik.bg
Британците приемат частично свободно движение срещу достъп до общия пазар на ЕС

© Peter Nicholls, ReutersПо-голямата част от застъпниците на Брекзит биха се съгласили Великобритания да приеме свободното движение на хора или негови елементи срещу достъп до единния европейски пазар, показват две изследвания, посветени на бъдещите преговори за Брекзит и цитирани от в. "Гардиън".


Данните от проучвания на YouGov и на Кралския колеж в Лондон показват, че ако преговарящите с Брюксел направят отстъпки за свободното движение, това би довело до много по-малък отпор сред привържениците на напускането, отколкото се предполагаше досега. Противниците на "твърдия Брекзит" твърдят, че резултатите им дават основения за твърдението: "Да няма Брекзит, е по-добре от лош Брекзит."


Проучването на YouGov е сред 1600 възрастни, попитани дали смятат за важно да бъде ограничена миграцията от ЕС. Когато въпросът се разглежда като изолиран от останалите теми в преговорите, проучването потвърждава дълбокото разделение сред преговарящите. Близо 72% от избирателите, гласували за Брекзит, са оценили миграцията или като много важна, или като най-важната тема в преговорите. Обратно - 74 на сто от гласувалите против Брекзит посочили, че тя не бива да е на преден план или че изобщо няма значение.
Попитани обаче дали смятат, че Лондон трябва да направи отстъпка за свободното движение, за да получи достъп до единния пазар - два елемента, смятани от Брюксел за "неделими" един от друг - британците се оказват по-прагматични и единни. Подкрепящите Брекзит биха били равно разделени, ако кабинетът опита да запази пълен достъп на Обединеното кралство до общия пазар, като не ограничава свободното движение, но не отпуска социални помощи за новодошлите. Две трети от всички респонденти биха подкрепили подобен ход, който всъщност не се различава съществено от сделката, постигната от бившия премиер Дейвид Камерън преди референдума по времето, когато обикаляше европейските страни, за да издейства отстъпки за Великобритания.


Подкрепата за потенциални отстъпки на Мей нараства значително и сред привържениците Брекзит при хипотезата, че Лондон може да се съгласи на ограничения на свободното движение, използвани от други страни с достъп до единния пазар. Около 55 на сто от респондентите, гласували за напускане, отговарят с "да" на въпроса дали биха приели система за връщане на мигранти от ЕС, неуспели да си намерят работа. Едва 25 на сто отговарят, че не биха били доволни.


Групата за натиск Best for Britain, поръчала изследването, твърди, че данните от него отхвърлят тезата за желанието на британците да отхвърлят свободното движение на всяка цена и че картината на обществените нагласи е много по-нюансирана, отколкото правителствотосе опитва да я представи.


"Червените линии не са толкова важни"


Отделно проучване на Кралския колеж в Лондон, мозъчния тръст "Ранд" и университета в Кеймбридж използва специална техника на експерименти с изразяване на предпочитания, за да прецени обществените нагласи. Според данните на изследователите подкрепата за идеята на "Даунинг стрийт", че да няма сделка, би било по-добре, отколкото да се сключи лоша сделка, е много малка.


"Британците не биха искали да се изправят пред протаст и да напуснат ЕС при (търговските) условия на Световната търговска организация - те искат да има сделка," казва Джонатан Грант, професор в Кралския колеж. "Британците са достатъчно интелигентни, за да разбират защо не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло и че ще са нужни компромиси, за да се достигне сделка."


Също така т. нар. "червени линии" на кабинета - за миграцията и юрисдикцията на Европейския съд - са много по-маловажни за избирателите, отколкото за правителството. "Резултатите ни показват известно желание да се контролира свободното движение, (но) виждаме, че това произтича от загриженост как ще се овладее търсенето на обществени услуги, а не от самото ограничаване на свободата на придвижване," казва екипът, оглавяван от Чарлийн Рор от "Ранд".


Всичко, което трябва да знаете за:

Преговорите за Брекзит (23)


Ключови думи : сто, отстъпки, пазар, данните, лондон, преговорите, сделка, показват, биха, достъп, отколкото, британците, миграцията, брекзит, свободното движение, единния, кралския колеж

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg