БСП и ДПС поискаха оставката на Касабов от Патриотите

 offnews.bg
БСП и ДПС поискаха оставката на Касабов от Патриотите

Парламентарните групи на БСП и ДПС се обединиха в искането си депутатът от "Обединени патриоти" Валентин Касабов да подаде оставка.

Червеният депутат Антон Кутев съзря неприкрити заплахи, а мнението на БСП изрази именно социалистът с декларация от трибуната на НС.

"Чухме думи като: „Да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни“, става дума за „дървеници“ – в превод от турски, които „щъкат и много миришат“ и трябва „да внимават, защото можем да ги смачкаме“. Това е реториката, която чухме вчера.

Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на органично ниво! Обръщението не е към хора, а към „дървеници“, които лесно може да бъдат „смачкани“. Между другото, има член в НК, който се занимава с това! Аз обаче, на съм съдия, а представител на демократично избран парламент и именно заради това, за мен заплахата в политическите отношения е недопустима. Тя, всъщност, не е допустима никъде!"

В четвъртък депутатът от Обединените патриоти Валентин Касабов определи ДСП като „дървеници, които трябва да бъдат смачкани”. Поводът за тези думи беше исканата оставка от страна на ДПС на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалите от последните седмици.

Срещу езика на Касабов и като цяло на националистите в парламента се обявиха и от ДПС. Лидерът на партията и на парламентарната им група призова чрез декларация Борисов да предприеме решителни действия за думите на националистите, а президентът да изпълни ролята си на обединител.

Спас Гърневски от "Патриотите" пък се оплака, че бил наречен фашист от колега на Кутев.

"Ваш депутат изсъска към мен "фашист" - но да наречеш някого така е по-малка обида, отколкото да го наречеш комунист", каза от трибуната на парламента Гърневски.


Ключови думи : бсп, дпс, думи, заплаха, касабов

Виж оригиналната статия в offnews.bg