Бурята Офелия стовари бедствие върху Ирландия (СНИМКИ/ВИДЕО)

 dariknews.bg
Бурята Офелия стовари бедствие върху Ирландия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и предизвика 10-метрови вълни. Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от половин век и може да причини човешки жертви, предаде Ройтерс.

School roof in Douglas cork @OpinionLine96 @thejournal_ie #Ophelia #HurricaneOphelia #Ireland #cork pic.twitter.com/KYZ4ESCdIm

— Patrick Dunphy (@paddydunphyEire) October 16, 2017

В Югоизточна Ирландия жена загина от паднало върху колата й дърво. В района при същите обстоятелства са пострадали тежко двама души, съобщи ирландската телевизия. Около 120 000 жилища и стопански обекта са без електричество, като се очаква този брой да нарасне.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

На летището в Дъблин бяха отменени 130 самолетни полета. Училища, болници и линии на обществения транспорт спряха работа, бяха разположени и военнослужещи, които да помогнат за усилване на дигите срещу възможни наводнения.

Rough seas at #cork harbour this morning as wind gusts of 90mph affect the country. #StormOphelia #ireland pic.twitter.com/qSgTVhxEul

— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) October 16, 2017

По данни на ирландския Национален институт за метеорология бурята, чиято степен снощи беше понижена от ураган на буря, е започнала да връхлита крайбрежните райони тази сутрин местно време с ветрове със сила от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има голяма вероятност от наводнения.

Roof of Cork City's football stadium blows off as Ophelia batters south of Ireland https://t.co/szvfgPnIWP pic.twitter.com/KdYvim9hcH

— Independent.ie (@Independent_ie) October 16, 2017

Изявление направи и премиерът Лио Варадкар, който посочи, че във всички части на страната се очакват ураганни ветрове и препоръча хората да си стоят у дома. Службата за метеорология на Великобритания издаде предупреждение за опасно време за Северна Ирландия, което ще бъде в сила между 14 и 21 ч местно време.

Currently in Ireland (yes the last one Is a roof flying off a school) pic.twitter.com/0BZj4IKQa5

— Sophie/Hurricane lol (@IlIuminateDoIan) October 16, 2017

Според службата бурята е опасна за живота и е много вероятно да причини нарушения в транспорта, електроподаването, като има и опасност от падащи предмети. Британските медии сравниха Офелия с "Голямата буря" от 1987 г., връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове.

Обясниха какво „зарежда“ и какво „убива“ ураганите

Очаква се през днешния ден епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия. Ирландските власти заявиха, че бурята е много вероятно да се окаже най-силната от урагана Деби, в резултат на който през 1961 г. в Ирландия загинаха 11 души.


Ключови думи : ирландия, бурята, twitter com, pic twitter, october, офелия, ветрове, cork, ireland, roof

Виж оригиналната статия в dariknews.bg