Чехословашкият Countach

 fakti.bg

Да построиш суперавтомобил с двете си ръце в Чехословакия през 70-те години на миналия век звучи като налудничава идея. Иван Лабашка обаче не се отказва от мечтата си да създаде собствена кола в стила на Lamborghini Countach.

След като отбива военната си служба през 1978 г., самоукият конструктор използва натрупания опит от ремонти на селскостопанска техника, купува с връзки стара Tatra 613 и се захваща за работа в малък гараж. Осем години по-късно се ражда Grafit, най-бързият чешки автомобил.

Лабашка изработва самостоятелно тръбната рама на бъдещата суперкола. Панелите на каросерията са от фибростъкло, но къде от находчивост, къде от финансови съображения, Иван избира иновативен метод за изработката им. Калъпите за отливането им са направени от... бетон.

Успоредно с работата по колата Лабашка опипва почвата за узаконяването ѝ. Grafit е напълно готов през 1986 г., но получава разрешение да се движи по пътищата чак след идването на демокрацията през 1991-ва.

Чешкият Countach тежи 1 500 кг. Двигателят е 3.5-литров V8 с въздушно охлаждане. Развива 168 к.с. и задвижва задните колела през четиристепенна ръчна скоростна кутия.

Иван Лабашка кара колата като ежедневен автомобил и катастрофира няколко пъти. В крайна сметка решава, че би било по-лесно да подмени цялата каросерия, вместо да я ремонтира.

Новото купе на Grafit е изработено от въглеродни нишки. П... ..


Ключови думи : иван, countach, лабашка, grafit

Виж оригиналната статия в fakti.bgпоследни новини

Бивш бразилски национал измина първите 150 км от велотура Бело Оризонте - Рио де Жанейро

2 юни 2020 21:31:00 sportal.bg
Бивш бразилски национал измина първите 150 км от велотура Бело Оризонте - Рио де Жанейро

Бившият бразилски национал Фред завърши първия етап от 600-километровия благотворителен тур с велосипед от Бело Оризонте до Рио де Жанейро. 36-годишният ...