Черно море ли е новият маршрут на мигрантите

 dnevnik.bg
Черно море ли е новият маршрут на мигрантите

© Yannis Behrakis, ReutersРумъния се очаква да приеме около две хиляди бежанци от Гърция и Италия. Страната обаче все още продължава да се противопоставя на възможността за въвеждане на система за квотно разселване на мигранти и бежанци.


През есента на 2015 г. Европейският съюз реши да пресели 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция в други страни нейни членки. Първоначално Румъния бе сред страните, които се обявиха срещу разселването на базата на квотен принцип, но по-късно се съгласи да приеме бежанци в рамките на своите възможности.


Въз основа на европейската система за квотно разселване страната би трябвало да приеме около 6300 мигранти. По-късно стана въпрос за разселване на 4000 души, а сега изглежда, че около 2000 бежанци и мигранти ще бъдат преселени от центровете в Италия и Гърция в Румъния. Това оповести преди дни в телевизионно интервю румънският външен министър Теодор Мелешкану. Той добави, че ще бъдат заделени 5.3 млн. евро за сирийски бежанци, намиращи се в съседни на Сирия страни.


Все повече бежанци в Черно море
Преди около седмица бреговата охрана на Румъния спаси 69 сирийски бежанци, в това число 29 деца. Това стана на брега на Черно море. Не за първи път бежанци се опитват да стигнат до Румъния и след това до ЕС, следвайки този маршрут.


Подобен случай със 132 бежанци бе регистриран през септември 2014 г., а също и през 2015 г. Миналата година румънският президент Клаус Йоханис заяви пред "Дойче веле", че Румъния е склонна да приеме определен брой бежанци и да защити наред с това своите граници от нелагалната миграция.


"Имаше опити бежански групи от района на Сърбия да влязат в Румъния, а оттам да продължат своя път. Успяхме да им попречим. Така смятаме да спрем всеки, които се опита да влезе в Румъния от Черно море", каза той, отбелязвайки обаче, че е по-скоро невъзможно хора да се опитат да дойдат в страната през Черно море, тъй като "е много по-трудно достъпна, отколкото например през Средиземно море".


Бежанци в отчаяние


Междувременно нещата се промениха. Изглежда, че хората вече са толкова отчаяни, че са склонни да вървят по опасни маршрути и пътища. А това стана, откакто балканският маршрут, а и "маршрутите" през Егейско море и Средиземноморието бяха затворени. При тези обстоятелства, както личи, Черно море се превръща в алтернатива за каналджиите, превозващи нелегално мигранти до Европа.


Но ако Черно море стане новият маршрут за бежанците, тогава не само Румъния, но и България трябва да чака една нова вълна на своето крайбрежие.


Засега не е известно как двете страни възнамеряват да се преборят с тази нова ситуация, но се очаква, че и този маршрут бързо ще бъде затворен и че каналджиите ще търсят нови маршрути, за да пренасят отчаяни хора до Европа, излагайки на риск живота им.


Ключови думи : гърция, румъния, страната, италия, приеме, страни, черно море, мигранти, бежанци, стана, маршрут, разселване

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg