CNN за хакерската атака срещу НАП: Цяла нация току-що беше хакната

 investor.bg
CNN за хакерската атака срещу НАП: Цяла нация току-що беше хакната

Снимка: Pixabay.com

Личните данни на над пет милиона българи бяха откраднати от хакери от приходната агенция в страната, пише CNN в материал за хакерската атака срещу НАП, озаглавен „Цяла нация току-що беше хакната“.

За страна с едва седем милиона души население мащабът на хакерската атака означава, че почти всички работещи пълнолетни граждани са били засегнати, отбелязва медията и допълва, че атаката е необичайна, но не е единствен случай.

Държавните бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде „полезна“ години наред, коментират експерти.

„Можете да направите (паролата си) по-дълга и по-сложна, но информацията, която притежава държавата, няма да се промени“, казва Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в компанията за киберсигурност Clearswift.

„Рождената ви дата няма да се промени, няма да напуснете дома си утре. Голяма част от откраднатата информация е била валидна вчера, валидна е днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора през следващите 5,10,20 години“, допълва Бънкър.

Хакерски рай

Пробивите в бази данни бяха запазени само за най-умелите хакери. Но в днешно време все по-често не е необходима сложна и внимателно планирана операция, за да се извърши пробив в IT системи. Инструментите за хакване и зловредният софтуер, ..


Ключови думи : нап, допълва, данните, съобщи, казва, системи, кръстева, хакери, личните данни, цяла, cnn, киберсигурността, бази данни, хакерската атака, валидна, компрометирани, бънкър

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Най-новата жена милиардер в света се появи след скъп развод в Азия

1 юни 2020 22:32:00 investor.bg
Най-новата жена милиардер в света се появи след скъп развод в Азия

Юен Липин получи богатство от 3,2 млрд. долара след раздялата със съпруга си