Да си облечеш уши - ново изобретение позволява на глухите да чуват музика

 dnevnik.bg
Да си облечеш уши - ново изобретение позволява на глухите да чуват музика

© cutecircuit.com

Един от моделите на SoundshirtБлизначките Хермон и Херода Берхейн обичат да танцуват, но не могат да чуват музиката, защото са глухи. Ето защо за тях създаването на облекло със сензори, което им позволява да усещат различните звуци, изцяло преобразява преживяванията им, когато обикалят нощните клубове в Лондон, разказва "Ройтерс".


Изобретението "Звукова блуза" (Soundshirt) е на базираната в Лондон модна компания CuteCircuit. Тя има 16 сензора, вградени в плата, така че хората, които са облечени с нея, усещат цигулките върху ръцете си, докато барабаните например резонират върху гърба.


Близначките Берхейн, които изгубват слуха си на ранна възраст, твърдят, че тези ризи са им е донесло съвсем ново преживяване.
Франческа Розела, съосновател и основен творчески служител в CuteCircuit, която създава модни технологии, годни за обличане, казва, че блузите позволяват на глухите да чуват музиката чрез усещане.


Вътре в ризата, която е изцяло текстилна, няма жички или проводници. За създаването й се използват т.нар смарт платове, в които се вгражда комбинация от микроелектроника - много фини, гъвкави и проводими нишки, обяснява Розела.


Тя допълва, че всички тези електронни мотори са свързани с тези проводими тъкани, така че дрехата да бъде мека и разтегателна.


Звуковите блузи обаче няма да са евтини. ..


Ключови думи : музиката, чуват, глухите, cutecircuit

Виж оригиналната статия в dnevnik.bgпоследни новини

Различията в ЕС за възстановителния фонд остават, обяви Меркел

14 юли 2020 06:55:00 dnevnik.bg
Различията в ЕС за възстановителния фонд остават, обяви Меркел

© Reuters Италианският премиер Джузепе Конте и германският канцлер Ангела Меркел Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че не може...