Делфините разпознават отражението си по-рано от човешките деца (ВИДЕО)

 fakti.bg

Делфините са изумителни създания, които не спират да удивляват учените със своите умения, интелект и способности. Едно скорошно изследване разкрива поредното доказателство за интелекта и съзнанието, което тези морски бозайници притежават.

Учени са открили, че делфините могат да разпознаят собственото си отражение на възраст от 7 месеца, демонстрирайки ниво на самосъзнание, което хората развиват на възраст от около 1 година.

Това твърди психологът Диана Райз в изследване, публикувано наскоро в PLoS ONE.

Да се познаеш в огледалото може да звучи лесно, но то е един от общоприетите показатели за интелигентност и самосъзнание. Делфините и хората не са единствените същества на планетата, които могат да разпознаят своя огледален образ — слоновете, свраките и шимпанзетата също го могат.

За да определи кога точно делфините развият способността да "виждат" себе си в отражение, Диана Райз, психолог в Hunter College, заедно с Рейчъл Морисън, проучват поведението на два непълнолетни делфина — Бейли и Фостър — в продължение на три години.

В началото учените наблюдават, за да видят дали и кога делфините показват пред огледало, инсталирано в басейна им в Националния аквариум в Балтимор, признаци на самонасочено поведение самоопределение.

Под самоопределение или самонасочено поведение (Self-directedness) психолозите разбират "способността на субекта да регулира и адаптира поведението си към изисква...


Ключови думи : делфините

Виж оригиналната статия в fakti.bg