Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

 dariknews.bg
Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

Слушай

Измами от фалшив профил в социалните мрежи

94858

Your browser does not support the audio element.

Измами от фалшив профил в социалните мрежи

Измами от фалшив профил в социалните мрежи

Фалшив профил във Фейсбук с име Александър Николов бил създаден с измамна цел и от него пострадали десетки хора. Александър се представял за служител в различни самолетни компании и предлагал на приятелите си в социалната мрежа билети на намалена цена. Междувременно се изказвал по всякакви социални и политически теми, качвал свои снимки от различни дестинации и дори бил гост автор в сайта Webcafe. Преди три години мнимият Александър дори се включва на живо в ефира на БНТ.

 

 Измама: Българка плати 1200 долара за реклама във Facebook, която не е поръчвала

Фалшивият профил се появява най-напред в Twitter през 2013 г. под името tourbg, а след като натрупал популярност и последователи, се пренесъл и във Facebook. Тук фалшивият профил вече се сдобива с образ и биография. Името е Александър Николов, представя се за 35-годишен мъж, който живее в Париж, работи за няколко самолетни компании и пътува често, като редовно качва свои снимки от различни дестинации. Целта на профила е да се създаде образ на интелигентен и образован млад човек, който да вдъхва доверие.

Съвети как да се предпазим от измами и кражби (ВИДЕО)

За целта Николов правел доста адекватни и достоверни коментари и влизал в дискусии по различни политически и социални теми. Във внедряването му участват и медии – Николов бил редовен гост-автор в сайта webcafe, а през 2014 дори се включва на живо в ефира на БНТ, за да коментира вътрешната и външната политическа обстановка.

 

За Дарик собственикът на Webcafe Асен Григоров заяви, че Николов не е бил на хонорар в сайта, а е пращал текстове на различни теми до редакцията, които впоследствие са били одобрявани и публикувани. По думите на Григоров текстовете са били на нужното ниво и си остават на сайта с премахнат автор.

 

В един от скорошните си постове си във Facebook пък Николов критикува БНТ, че са съобщили непроверена новина за Михаел Шумахер. 


Ключови думи : различни, теми, автор, николов, александър, бнт, измами, сайта, във facebook, социалните мрежи, webcafe, фалшив профил

Виж оригиналната статия в dariknews.bg