Диана Хинова: Съдът разглежда все повече дела за насилие върху жени

 novinar.net

Диана Хинова работи като консултант на ООН, като се занимава основно с икономически анализи. Тя е организатор и на кампанията One billion rising за София. Инициативата е в подкрепа на жертвите на насилие, а в нея вече са се включили много известни личности – писателят Георги Господинов, продуцентът Маги Халваджиян, както и музикантите от Ginger Groove, Sentimental Swingers, P.I.F. и Мерудия. Срещнахме се с Диана Хинова, за да ни разкаже повече за целите на инициативата, както и за това дали съдебната система у нас защитава адекватно правата на жертвите на насилие.

- Г-жо Хинова, разкажете откъде тръгва кампанията One billion rising и каква е нейната цел.

- Инициатор на кампанията One billion rising е Ив Енслър, която е много известен драматург и активист за правата на жените, конкретно против насилието над жени. От години тя организира събития по тази тема. Обикновено те са под формата на театрални представления, както и сериозни дискусии по теми, които са специфични за местното ниво. През 2013 г. Ив решава да се даде израз на тези усещания, като с това да се сплоти цялото общество, а не само жените, на които им се случват тези неща. Организира кампания, която е ориентирана към танцови прояви. Това, което много харесвам на инициативата, е, че е структурирана по начин, при който няма централна йерархия, а всеки, който иска да се включи, може да го направи.

- Вие самата сте организирали подобна акция в чужбина. Как протече тя?

- Първата акция беше в Катманду, в град Патън. Избрахме място, което е натоварено с изключително много историческа стойност – това е самият централен площад на града. Между вековните храмове има пространство, което ние използвахме за самото събитие. Наричахме го флашмоб, въпреки че имаше и предварителна подготовка – разгласяване на целите на кампанията и на самото събитие, както и репетиции на хореографията. Беше забавно и се усещаше силен ентусиазъм в създалата се общност.

- Какъв беше конкретният повод, инцидент, който ви провокира да се захванете с кампанията?

- Такъв инцидент се е случвал на изключително много жени по света, особено в Азия. Понякога мои приятели мъже са ми разказвали, че им се е случвало и на тях, защото носят дълги, пуснати коси. В Катманду има режим на тока и съответно става много тъмно вечер. Отивах на вечеря с приятели, като същевременно говорех по телефона. Срещу мен вървеше един младеж. Няколко метра преди да се разминем, както вървяхме от противоположни страни на улицата, той се прехвърли от моята страна и ме опипа, докато се разминавахме. Всъщност в района има много хора – минувачи и такива, които бяха в къщите, но въпреки че започнах да му крещя, никой не прояви интерес към ситуацията. Момчето се пошегува и се засмя. Изключително много се ядосах, защото това е доста неприятно посегателство – започнах да го удрям и той избяга. Но при тази ситуация се замислих, че една обикновена жена, която не е в моята позиция - да се чувства сравнително независима, не би направила нищо. Смятам, че това се случва с повечето жени в Непал, защото реално рискът нещата да ескалират в техен ущърб е доста голям. Тази ситуация много ме афектира и тъй като не знаех точно какво да направя с всичките си емоции, се сетих за кампанията One billion rising.

- Какво поражда необходимостта и в България да се реализира такава кампания? Достатъчно добре ли реагира правната система към такива случаи и защитава ли адекватно правата на жертвите?

- Необходимостта я има навсякъде. Причините, разбира се, са специфични за всяко място. По мое наблюдение в България има изключително много пропуски, въпреки че в самите закони доста неща са покрити. В изпълнението на задълженията на институциите понякога има парадоксални ходове и решения, при които правата на жертвите не се реализират и по една или друга причина няма кой да поеме отговорност за това.

Когато започнах да конкретизирам своите знания за справедливостта за жертвите на насилие в България, някои конкретни случаи от близкото минало ме впечатлиха с това, че са примери за нереализиране на права. Имам предвид например случая с Яна Кръстева, където не са осигурени нужните експертни и материални ресурси, за да се води адекватно разследването. След това се е случвало делото да не се разглежда, защото обвинението не се явява в съда в уречения час. Такива неща, които на пръв поглед изглеждат дребни, в контекста на реализация на правата на жертвите са просто симптом за това как институциите не приемат достатъчно сериозно своите задължения.

- Кои са основните права, които се нарушават при случаите на посегателства над жени?

- Най-малкото не се осигурява достатъчно психологическа подкрепа. Освен това, ако жертва на насилие тръгне да търси правата си по определените от закона процедури… Процесът може да бъде, меко казано, неприятен. Това е една тъжна реалност.

- Какъв е апелът към институциите, които са отговорни да се спазват правата на жертвите?

- Кампанията тече по няколко различни пера. Едно от тях е експертна дискусия по темата, в която ще се включат неправителствени организации, експерти от научните среди, както и хора, които се занимават с подкрепа на жертви. Една от целите е самите експерти да конкретизират предложения към институциите, тъй като много по-добре познават къде са пропуските в тази сфера. Апелът на по-широката кампания е да се покаже, че много хора ги интересува тази тема и са съпричастни. Да се покаже, че широка част от обществото не е безразлична към тези проблеми и иска нещата, които би трябвало да са гарантирани като права, да бъдат реализирани на практика.

- Каква част от жените у нас стават жертви на насилие – било то сексуално, физическо или вербално? Какви са основните проблеми, с които се сблъскват те, след като преживеят такъв инцидент?

- Едно от нещата, които прави тази кампания различна и трудно смилаема за някои аудитории, е, че включва както домашното насилие, така и трафика на хора с цел сексуална експлоатация, изнасилванията и посегателствата над жени и деца, които според закона не биха се смятали за изнасилване, но все пак са подбудени от полови и силови различия. Лично за мен и сексистки коментари, и вербални нападки по улицата също са част от проблема. Тук става въпрос не само за конкретни случаи на престъпления, а и за една култура, която приема нещата за нормални, а не би трябвало да бъдат такива. Всъщност много голяма част от жените стават жертви на такива прояви. Терминът „жертва” носи със себе си доста сложни конотации затова може би невинаги е подходящо да го използваме, но много голяма част от жените са подложени на подобно поведение в най-различни среди – в личния си живот, на публични места, на работните си места, в дома си.

- Има ли осъдени през последната година за такива посегателства?

- Един от проблемите е, че в публичното пространство не могат свободно да се намерят конкретни данни за това колко хора са осъдени за такива престъпления, колко от делата са стигнали до предполагаемия край, колко са отпаднали. Наскоро ми попадна статистика, която се отнася до Пловдив – делата, започнати за домашно насилие за 2013 г., са 300, докато от влизането в сила на Закона за домашното насилие през 2006 г. до края на 2009 г. е имало общо 700, т.е. все повече такива дела се разглеждат. Това само по себе си не ни дава реален поглед над това доколко е разпространено домашното насилие и каква част от хората, които го преживяват, търсят помощ. По-конкретно предполагам, че могат да се изкажат организации, които се занимават с подкрепа на жертвите, хората, които обслужват горещите линии, въпреки че и при тези източници на информация съществува проблемът, че те обхващат хората, които са потърсили помощ, а тези, които не са, остават извън картината.

За 2013 година голяма част от бюджета, заделен за тези дейности, не е бил изплатен от държавната хазна. Това са част от средствата, на които тези хора разчитат, за да поддържат работата си в подкрепа на жертвите. Оказва се, че през миналата година са получавали по-малко от половината от средствата. Това също не е особено добър знак за отношението на държавните институции към правата на жертвите на сексуално или домашно насилие.


Ключови думи : българия, подкрепа, закона, случаи, институциите, прояви, нещата, жените, правата, хората които, достатъчно, инициативата, конкретни, голяма част, започнах, инцидент, жертвите, целите, домашното насилие, адекватно, над жени, изключително много, one billion rising, one billion, кампанията one, диана хинова

Виж оригиналната статия в novinar.net