Дяволските мрамори, за които гравитация сякаш няма

 

Дяволските мрамори представляват красиво натрупване на масивни гранитни скали и се намират в Северна Австралия.

Още по темата

Пътувай от креслото: Австралия - красивото отдалечено кътче

Най-популярният курорт на Австралия

20 шантави факта за Австралия, които не знаете

Местното население (аборигените от племето Уарумунгу) ги наричало Карлу Карлу. Те имат специално отношение към тази природна забележителност и множество фолклорни предания, свързани с нея.

Дяволските мрамори са една от най-популярните природни забележителности в северноавстралийската пустош и се намират на 100 км южно от Тенант крийк. Те са и един от най-разпознаваемите и популярни символни на природата на острова. Формирани са вследствие на ерозията преди милиони години и представляват гранитни скали с големина от 50 см до 6 м.

Интересното при Дяволските мрамори е, че някои от тях са запазили равновесие върху други и поддържат много деликатен баланс, докато трети са разцепени на две. Въпреки че изглеждат като донесени от друго място, гранитните камъни всъщност са формирани именно там, в следствие на ерозията на скалите. За оформянето им обаче допринасят и изключително големите разлики в температурата през деня и през нощта, които упражняват особено натоварване върху скалите и ги карат да се свиват и разширяват. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : австралия, дяволските

Виж оригиналната статия в