Дойче Банк - новата Лемън Брадърс?

 economynews.bg

Интервю на проф. Стив Ханке пред Bloomberg TV Bulgaria, предоставено ни от телевизонния канал:

Може ли Дойче банк да е новата Лемън Брадърс?

Стив Ханке: Най-вероятно не. Първо, Лемън не беше банка, докато Дойче банк е. Второто, паричните условия в света сега са доста по-различни от тези по времето, когато Лемън фалира (през септември 2008 година). В периода от юли до ноември 2008 г. стойността на щатския долар скочи спрямо еврото. Еврото се срина с почти 20% спрямо долара. За същия период с около 20% се смъкна и цената на златото. Петролът също се срина, заличавайки 57% процента от стойността си в този период.

Това, според мен, като почитател на икономиката на предлагането, означава, че паричната политика в САЩ е била прекалено консервативна. И това беше основната причина за срива на Лемън и за всички последващи трудности, които преживяхме. Кризата с Лемън беше причинена от Централната банка на САЩ и американската политика.

Понастоящем ситуацията не е никак лоша, ако погледнете темпа на растеж на т.нар. широки пари из целия свят. В САЩ на годишна база се движи малко над 4%, в Китай – 11,5%, в Еврозоната – малко на 5%, в Индия – 10,5%. Във Великобритания темпът е 7,3 %, след Брекзит там наистина натиснаха педала, за последните три месеца имат ръст от порядъка на 11%. Така че паричните условия са доста добри за глобална експанзия. Единственият изоставащ с темп на растеж на широките пари, малко под 3%, е Япония.

Това е, ако виждаме чашата наполовина пълна. Ако я виждаме наполовина празна, то тогава трябва да откроим фундаменталните проблеми на Дойче банк, които аз открих още през 1994 година, докато работех с нобеловия ..


Ключови думи : страната, млрд долара, сащ, проблем, банката, активите, стив ханке, дойче банк, американското, лемън, металга

Виж оригиналната статия в economynews.bgпоследни новини

Китайският търговски излишък отбеляза рекорд през май

7 юни 2020 09:46:00 investor.bg

Рекордният излишък е факт на фона на понижението в цените на основните суровини, които страната купува