Докато цял свят сваля лихвите, една европейска страна върви в обратната посока

 news.ibox.bg
Докато цял свят сваля лихвите, една европейска страна върви в обратната посока

От Съединените американски щати до Австралия централните банки в развития свят намаляват основните лихви в опит да се предпазят от задаващата се заплаха от рецесия. С едно, единствено изключение: Норвегия, пише Reuters.

Централната банка на скандинавската държава продължава да затяга паричната политика, докато останалите развити страни от G10 свалят лихвите заради отслабващия икономически растеж и желанието на капиталовите пазари за по-евтини пари.

След като повиши лихвите през юни за трети път тази година, Осло се готви за още едно повишение до края на годината. Ходът се очаква още този четвъртък. Анализатори предвиждат ръст от 25 базисни пункта до 1,25 процента.

Дори в световен мащаб, включвайки развиващите се и нововъзникващи пазари, Норвегия е почти сама: само Казахстан и Грузия наскоро също повишиха лихвите.

Една причина за действията на Норвегия са огромните петролни инвестиции, които покачиха икономическия растеж до около 0,7 процента на тримесечие, докато инфлацията се задържа над 2 процента.

Това предпазва страната от забавянето на световната икономика, казва Ричард Фалкенхол, стратег в SEB в Стокхолм. "Влиянието на забавянето на световната икономика не се усеща. В Норвегия все още всичко сочи за силна икономика".

За разлика от другите страни, които изнасят петрол, Норвегия е устойчива и срещу колебанията в цената на черното злато, тъй като държи излишните приходи в огромен държавен фонд, от който тегли при нужда.

Все пак анализаторите очакват, че ..


Ключови думи : път, процента, тази година, банка, икономика, растеж, норвегия, лихвите, очакват, фед, забавянето

Виж оригиналната статия в news.ibox.bgпоследни новини

Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

6 декември 2019 08:34:00 news.ibox.bg
Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

Saudi Aramco набра $25,6 милиарда в рамките на най-голямото първично публично предлагане на акции в историята, предава Bloomberg. Държавният петролен гигант бе оценен на $1,7 трилиона, с което се превръща...