Доналд Туск произнесе на чист български език речта си за откриването на европредседателството и започна с цитат от „Отечество любезно, как хубаво си ти“

 https://www.glaspress.rs

С цитат от стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти“ започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 тази вечер в Народния театър в София. Туск произнесе словото си на чист български език.

Той посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи. Никой не ви е дал нищо даром, каза той.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов, коментира Туск. Той допълни, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар че в нея няма дракони.

Всички бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми, посочи Доналд Туск. Стабилност, сигурност благоденствие – това заслужават хората в този регион, коментира той. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност, допълни Туск.

Според него е добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, заяви Туск.

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите“,

„Добър вечер“, поздрави на български и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той каза, че България е страна, към която изпитва особена слабост и много обича шопската салата и луканката. България води Европа от тази вечер и през идните шест месеца и по-нататък, заяви председателят на ЕК. Той отбеляза, че председателството съвпада с ключов момент, ред инициативи са вход за определяне на бъдещето на Съюза.

Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко, която да поеме лидерството за идните шест месеца и по-нататък, той е човек, който обладава сила, заяви Юнкер. Можете да разчитате на нас да помагаме на вашите усилия, посочи той. Вашето място е в Европа, вашето място е също така в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос, заяви Юнкер. Комисията е на страната на България и ще остане на страната на България, посочи той.

Председателят на ЕП Антонио Таяни припомни девиза на председателството ни – „Съединението прави силата“ и посочи, че заедно следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено младото поколение, следва да се вслушаме в техния глас, коментира Таяни.

Той припомни срещата си с български студенти в СУ и посочи, че те имат големи очаквания, искат повече заетост и работни места. Затова следва да привлечем повече инвестиции, особено в дигитална техника, туризъм, нашите очаквания са да се фокусираме върху дигиталната техника, технология и иновациите, отбеляза Таяни. Всички ние сме съгласни, че следва да се нагоди европейската система към новите предизвикателства, но следва това да бъде сторено в духа на сътрудничество, смята председателят на ЕП. Според него българското председателство е начин да се премине към конкретни действия в това отношение.

Председателят на Еропейския парламент благодари на българското правителство и институциите за силния ангажимент особено в защитата на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската полиция и армия с европейските им колеги. Таяни подчерта като важен момент за бъдещето на Европа отношението между ЕС и държавите от Западните Балкани.

Източник: БТА


Ключови думи : български, българия, българското, европа, председателят, заяви, коментира, следва, посочи, юнкер, бъдещето, вашето, председателство, доналд туск, таяни

Виж оригиналната статия в https://www.glaspress.rs