ДПС са готови да крепят правителството на Борисов, ако националистите се махнат

 offnews.bg
ДПС са готови да крепят правителството на Борисов, ако националистите се махнат

ДПС биха подкрепили правителството на Бойко Борисов, дори и без да искат министерски постове, но при условие че "Обединени патриоти" напуснат управлението. Това стана ясно от брифинг на лидера на партията Мустафа Карадайъ в Народното събрание.

Доколкото до властта - нашето твърдение след изборите беше публично и до днес е актуално. Ние друга позиция не сме изразявали. Изборните резултати дадоха отговорност на ГЕРБ да поеме управлението на страната, но в никакъв случай тази отговорност, според нас, не включва националисти - участието им във властта. И ние още тогава бяхме казали, че бихме подкрепили управление на страната без националисти, дори и без да участваме в това управление. Тази теза ние все още не сме я коригирали, заяви Карадайъ.

Според него "националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават".

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Така е в нормалните демокраци, но ние сме в България, коментира още Карадайъ.

От своя страна председателят на Алианса на европейските либерали в Европа Ханс Ван Баален заяви на брифинга, че "ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България".

Ханс Ван Баален е на посещение у нас по случай предстоящия конгрес на Европейските младежи либерали (LYMEC).

Когато наближи председателството на Съвета на ЕС, това не е задача само за правителството, но и за парламента. Надявам се и вярвам, че българското правителство ще работи в тясно сътрудничество не само с управляващите партии, но и с опозицията, и с ДПС, за да задава положителен дневен ред за Европа. Няма място за краен национализъм в Европа. Разчитам на едно демократично и приобщаващо председателство от страна на България, заяви Ханс Ван Баален.


Ключови думи : българия, европа, правителството, заяви, дпс, властта, карадайъ, ван баален, ханс ван

Виж оригиналната статия в offnews.bg