ЕС ще налага икономически санкции на хакери

 dnevnik.bg
ЕС ще налага икономически санкции на хакери

© Kacper Pempel, ReutersЕвропейският съюз ще налага икономически и други санкции на всеки, когото уличи в хакерски атаки срещу правителствени мрежи на страни членки. Това обявиха външните министри от ЕС на срещата си в понеделник като поредна мярка в опит да се предотврати повторение на инциденти, станали в няколко държави, включително Франция и Великобритания.


След обвиненията за руска намеса в предизборните кампании в САЩ миналата година и във фернските президентски избори през май тази година притесненията се насочиха към германските избори в края на септември.

Споразумението на външните министри е за т.нар. ограничителни мерки, включително забрана за влизане на територията на съюза, замразяване на активи и тотална блокада върху бизнес с физически лица, компании или правителства, уличени в хакерска дейност.


"Съвместният отговор на ЕС на злонамерена киберактивност ще бъде пропорционален на мащаба, продължителността, интензивността, сложността, използването на авангардни методи и последици от киберактивност", се казва в изявлението, цитирано от "Ройтерс".
В началото на юни проучване на литовската централна банка показа, че след допитване до финансовите институции в страната изводът е, че политически мотивирани кибератаки от Русия представляват най-голямата заплаха за финансовата система.


"За разлика от цивилизования свят, където киберзаплахите са предимно криминални по природа и преследват комерсиални цели, киберзаплахите, пред които сме изправени, съдържат геополитически елемент", заяви управителят на централната банка Витас Василиаускас. "В нашия район тази заплаха е сериозна."


Русия систематично отрича властите ѝ да имат нещо общо с хакерски атаки.

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg