ЕС спешно сертифицира защитните ни облекла, Курц моли Борисов за помощ

 dariknews.bg
ЕС спешно сертифицира защитните ни облекла, Курц моли Борисов за помощ

Страната ни закупува 1 милион теста за COVID-19. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове. Новината потвърди премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

С това страната ни ще се подготви за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо.

Ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски очерта политиката на тестването по време на епидемията. Схемата предвижда използване на три вида тестове в началото на епидемията, в пика й и след прехвърлянето му.

Това ще струва на бюджета по 20 милиона лева месечно. Докато при първите два типа тестове - тип PSR и хроматографски, целта е откриването на заразените, то при третия тип се търси вече изграждането на имунитет. Третият тип са т.нар. бързи тестове, за които се спори през последните дни. Те са важни след втората половина на епидемията, защото ще се видят големи групи хора с антитела, които спокойно могат да се върнат на работа, обясни професорът. "Ако в първия етап на кризата се набляга на по-скъпите тестове, вторите са по-евтини, но са повече на брой", заключи Мутафчийски.

Освен това България е договорила и доставката на 1 млн. защитни маски за лица, както и допълнителни респиратори, които да помагат на пациентите в най-тежко състояние.

Премиерът обави още, че ЕС в спешен порядък ще сертифицира защитни облекла, чието производство вече стартира у нас. В тази връзка молба за помощ към нас е отправена от Австрия, чиито медици, борещи се на първа линия с вируса, не са добре защитени. 

 "Това е ..


Ключови думи : премиерът, борисов, тип, българските, етап, европейските, тестове, епидемията, защитни облекла

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Космическият кораб "Дракон" на SpaceX излетя към МКС (ВИДЕО/СНИМКИ)

30 май 2020 22:44:00 dariknews.bg
 Космическият кораб

Вторият опит за извеждането в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) се оказа успешek. Космическият кораб "Дракон" излетя в 22,22 ч. българско време....