ЕС този път приема спокойно влизането на крайнодесните във властта в Австрия

 dnevnik.bg
ЕС този път приема спокойно влизането на крайнодесните във властта в Австрия

© Reuters

Бъдещият канцлер Себастиан Курц (вдясно) и вицеканцлер ЩрахеПоследния път, когато антиимигрантската Партия на свободата (FPO) влезе в правителството в Австрия, уличните протести бяха толкова масови, че кабинетът използва тунел от канцлерството до офиса на президента на отсрещната страна на улицата, където трябваше да се състои церемонията по полагане на клетва, пише "Ройтерс".


Нищо подобно не се очаква днес, когато страната отново става единствената в Западна Европа, в която крайнодясна партия влиза в управляващата коалиция.


Реакциите на континента също бяха умерени, а планираните протести по време на полагането на клетва на дали ще привлекат много хора в сравнение с десетките хиляди през 2000 г.
"Със сигурност няма да стигнем до Хофбург под земята, а с високо вдигнати глави ще минем по улицата", каза Ханс-Кристиан Щрахе, лидер на Партията на свободата, който ще бъде вицеканцлер в новото правителство, имайки предвид бившия имперски дворец и резиденция на австрийския президент.


Консервативната Народна партия и Партията на свободата в петък сключиха коалиционно споразумение, което оставя голяма част от контрола върху органите на сигурността в ръцете на FPO.


Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси написа в "Туитър", че ситуацията е различна в сравнение с прецедента от 2000 г., но крайната десница в управлението никога не е нещо незначително.


В знак на протест при предишното влизане във властта на FPO някои европейски страни наложиха санкции на Австрия, но нищо такова не се случва сега.


Мълчание в Европа


След като изразиха задоволство от загубата на крайната десница на президентските избори във Франция и Австрия и на парламентарните в Холандия, европейските институции запазиха мълчание след споразумението за коалиционно управление между десницата и крайнодесните във Виена, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.


Някои предложения на новото правителство обаче вече предизвикват остро безпокойство.


Държавният секретар към италианското министерство на външните работи Бенедето Дела Ведова предупреди за рисковете от "етнически национализъм", критикувайки поетия от австрийската коалиция ангажимент да предостави двойно гражданство на жителите на италианския Южен Тирол.


Това, което се чува от Виена, не е в европейски дух, а националистическа музика, заяви той. През 1919 г. този район беше присъединен към Италия за нещастие на австрийските националистически среди, припомня "Монд".


Различни еврейски организации също протестираха срещу връщането на власт на Австрийската партия на свободата - формация, бойкотирана от Израел. Съветът на представителите на еврейските институции във Франция призова за мобилизация на демократите срещу бъдещото австрийско правителство, констатирайки, че крайната десница набира сила в Централна Европа, а това изглежда не тревожи никого.


От обкръжението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ограничиха с това да подчертаят, че първото официално посещение на младия австрийски канцлер Себастиан Курц ще бъде в Брюксел на 19 декември. Очаква се той да препотвърди ангажимента си в полза на Европа - "фактор за мир и интеграция", както пише в програмата му.


Дотогава Брюксел може да бъде доволен поне от заетата позиция от новата коалиция във Виена, която, по настояване на консерваторите, бързо изключи свикването на референдум за евентуално излизане на Австрия от ЕС. При тези обстоятелства трябва да се задоволяваме с малко, отбелязва иронично цитиран от "Монд" неназован дипломат.


Ключови думи : партия, пише, правителство, европа, свободата, австрия, коалиция, виена, крайната десница, монд, fpo

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg