ЕС удлъжи санкциите срещу Русия

 economynews.bg


Европейският съюз ще удължи отново икономическите си санкции срещу Русия заради предполагаемата й подкрепа за проруските бунтовници в Източна Украйна, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

Европейците настояват за пълно спазване на постигнатите през 2015 г. в Минск договорености за прекратяване на боевете, преди да отменят санкциите си.

Длъжна съм да констатирам, че няма реален напредък в прилагането на договореностите, което ме кара да мисля, че ще се вземе решение за удължаване на действащите санкции, заяви Могерини на пресконференция в Люксембург.

Придържайки се към политиката, приета след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., 28-те удължиха днес с една година санкциите, забраняващи инвестициите в Крим и вноса на кримски продукти в ЕС.

Както и при новите санкции, описани като дипломатически отговор на ЕС на незаконното анексиране на Крим, промени в линията не се очакват и при икономическите наказателни мерки срещу Русия, въведени през лятото на 2014 г.

Те засягат близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин, фигуриращи в "черния списък" на ЕС, но също банки, петролни компании и отбранителни предприятия в отговор на предполагаемата подкрепа на Москва за офанзивата на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, започнала през април 2014 г.

Въпросът ще бъде разгледан от европейските държавни и правителствени ръководители на срещата им на 22 и 23 юни в Брюксел, предвид това, че конфликтът, взел над 10 000 жертви за три години, тази пролет отново се изостри.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, чиито страни посредничиха за договореностите от Минск, както и Федерика Могерини, ще информират колегите си за положението на място.

"Процедурата и съдържанието на решенията ни за санкциите, свързани със ситуацията в Украйна, не са се променили. Страните членки вземат решение в зависимост от прилагането на споразумението от Минск", отбеляза ръководителката на европейската дипломация.

Дипломатически източник, поискал анонимност, вече каза, че Франция и Германия смятат да препоръчат удължаване на санкциите, тъй като на място примирието не се спазва.

Имаме време до 31 юли, когато изтича срокът на тези санкции, каза Могерини и уточни, че страните в ЕС ще вземат официално решение след срещата на върха тази седмица.БТАКлючови думи : решение, украйна, крим, санкциите, срещу русия, минск, могерини

Виж оригиналната статия в economynews.bg