Евентуалната отмяна на Brexit отива в ръцете на Европейския съд

 investor.bg

Снимка: Ройтерс

Съдии ще трябва да решат дали Великобритания има право да промени мнението си за Brexit и да остане в Европейския съюз, ако евентуално се стигне до такова искане. Това става ясно от доклад на Европейския парламент, цитиран от Bloomberg.

Според текста липсата на уточнения по въпроса в Член 50 от Лисабонския договор означава, че такова решение не може да бъде взето само от Великобритания или само от 27-те държави членки в ЕС.  

Още по темата

Тереза Мей: Финансовият сектор е приоритет в преговорите за ЕС при Brexit

Свободните позиции във финансовия сектор в Лондон с "разтърсващ" спад за декември


„Хипотетичното право за отмяна може да бъде разглеждано и потвърдено или отменено от компетентните по този въпрос европейски институции“, т. е. Европейския съд, посочва Йоанис Папагеоргио от парламентарната комисия за конституционни въпроси.

Докладът, който няма задължаваща сила, противоречи на други правни заключения, направени както в рамките на ЕС, така и във Великобритания. По-рано от Европейската комисия посочиха, че Член 50 „не може да бъде отменен едностранно“, макар че в частни разговори представители на блока посочват, че има възможност Лондон да промени решението си. Те обаче не са единодушни по въпроса дали това ще изисква единодушието на лидерите от 27-те държави членки.

Решаването на подобен въпрос обаче по всяка вероятност ще бъде само теоретично, тъй като британският премиер Тереза Мей и двете основни британски партии вече заявиха, че нямат намерение да променят становището на страната, нито подкрепят провеждането на втори референдум по въпроса. Въпреки това в четвъртък бившият лидер на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж заяви, че иска да се състои ново допитване, за да се заглушат призивите за отказ от Brexit.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева


Ключови думи : въпроса, великобритания, европейския, brexit

Виж оригиналната статия в investor.bg