Еврокомисията ще съди Унгария, Чехия и Полша заради мигрантите

 dnevnik.bg
Еврокомисията ще съди Унгария, Чехия и Полша заради мигрантите

© ReutersЕвропейската комисия ще предяви иск в Съда на Европейския съюз срещу Чехия, Унгария и Полша, защото не са изпълнили задълженията си във връзка с разселването на мигранти, съобщиха от пресслужбата на институцията.


На 15 юни 2017 г. Брюксел започна наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша. Отговорите, предоставени от трите държави членки обаче не са били задоволителни и Еврокомисията реши да премине към следващата фаза в наказателната процедура като изпрати мотивирани становища на 26 юли 2017 г.


Въпреки че през септември Съдът на ЕС потвърди законността на схемата за релокация, Чехия, Унгария и Полша продължиха да бъдат в нарушение на задълженията си.
Отговорите им отново бяха незадоволителни и трите страни не дадоха никакъв знак, че ще дадат своя принос към прилагането на решението за релокация. Затова Еврокомисията реши да премине към следващата фаза в Съда на ЕС.


В рамките на схемата за релокация всяка страна членка се задължава да релокира нуждаещи се от международна закрила хора от Италия и Гърция. Унгария не е предприела никакви действия от самото започване на схемата. Полша не е приела никого от декември 2015 г., а Чехия – от август 2016 г.


Ключови думи : полша, схемата, еврокомисията, релокация, чехия унгария

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg