Еврото расте от сигнали за свиване на паричните стимули на ЕЦБ

 news.ibox.bg
Еврото расте от сигнали за свиване на паричните стимули на ЕЦБ

В хода на валутната търговия в петък доларът продължава да отстъпва позиции и да поевтинява спрямо еврото и йената. Общата валута намери подкрепа от сигнали за подготвящото се свиване на паричните стимули от страна на Европейската централна банка.

Сутринта курсът на еврото се покачи до $1,1841 в сравнение с $1,1830 при закриването на валутния пазар в четвъртък.

Спрямо японската валута доларът поевтинява в същото време до 111,95 йени при курс 112,28 йени за долар преди това.

Днес за едно евро дават 132,56 йени в сравнение с132,83 йени в четвъртък.

Шефът на ЕЦБ, Марио Драги, говорейки на форум на Института за международни финанси (IIF) във Вашингтон, потвърди, че регулаторът ще продължи да изкупува активи, докато не се видят устойчиви инфлационни процеси. Както и че основните лихвени ставки ще останат на текущите си нива още дълго след приключване на програмата за парично стимулиране (QE).

В същото време източници на Bloomberg съобщават, че ръководството на ЕЦБ разглежда възможността да се съкрати месечният обем на изкупуваните облигации наполовина от януари 2018 година. А заедно с намаляването на изкупуваните активи от 60 на 30 милиарда евро месечно, срокът на действие на програмата QE да се продължи с още 9 месеца.

Усилващото се очакване за постепенно свиване на стимулиращата парична програма на ЕЦБ подкрепя засилването на еврото спрямо долара, отбелязват анализаторите.


Ключови думи : ецб, еврото, спрямо, йени, свиване

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg