Еврото се вдига в очакване решенията на ЕЦБ

 news.ibox.bg
Еврото се вдига в очакване решенията на ЕЦБ

В началото на валутната търговия в сряда курсът на еврото спрямо долара се покачва на фона на неопределеността за възможните решения на Европейската централна банка по отношение на монетарната политика в еврозоната. В същото време "зелените пари" уверено възвръщат позиции спрямо японската йена.

Общата валута днес сутринта поскъпва по отношение на американската до 1,1053 долара за едно евро от нивото при закриването на вчерашната търговия - 1,1043 долара за евро.

Курсът на долара към йената обаче се покачва до 107,82 йени за долар от 107,53 йени в края на сесията във вторник.

ЕЦБ ще поредното си заседание в четвъртък и инвеститорите очакват от регулатора както понижение на лихвените ставки, така и други мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Над 80% от икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват ЕЦБ да обяви пускането на програма за количествени облекчения (QE). Освен това експертите прогнозират, че регулаторът ще намали ставката по депозитите с 10 базисни пункта - до минус 0,5% и ще предприеме второ намаляване през декември.

Заседанието на ЕЦБ в четвъртък ще покаже има ли основание сегашното покачване на рисковите нагласи да продължава или те са свързани с лъжливата увереност, че смекчаването на монетарната политика от централните банки е способно да стимулира световните цени на активите, смята експертът на Saxo Bank Джон Харди.

През следващата седмица ще се проведе заседанието на Федералния резерв на САЩ. Пазарите са уверени, че то ще намали федералната лихвена ставка по ..


Ключови думи : долара, ецб, сащ

Виж оригиналната статия в news.ibox.bgпоследни новини

"Вирус-убиец? Живейте си живота", казва гемански лекар

1 юни 2020 11:15:00 dnevnik.bg
"Вирус-убиец? Живейте си живота", казва гемански лекар

Клаус Пюшел е ръководител на Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург. "Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника."...