Езерото Бафа - красива природа и древна история

 www.peika.bg

Езерото Бафа е едно красиво местенце в Турция, подходящо за всички, които искат да избягат от най-туристическите места в страната.

Още по темата

Езерото Туз – солта на Турция

Легендарният манастир в Трабзон, Турция

Подводен музей ще строят в Турция

Около езерото ще намерите екзотичната растения и животни, които ще ви накарат да забравите за градската среда. Бафаи околностите му са дом на корморани, розови фламинго, пеликани, сови, кукумявки, гекони, жаби, гущери и змии, както и на разнообразни расителни видове.

Друга причина езерото да е толкова атрактивно за приключенци от цял свят, е интересната му история. Мястото пази данни за човешка дейност от Ранната Бронзова ера – там можете да намерите множество скални рисунки, криещи се в пещери и ниши.

Имайте предвид, че ако сте се устремили към езерото Бафа, можете да нощувате или на палатка, или в намиращото се съвсем близо малко селце Капъкъръ, където има семейни хотелчета. Там могат да се видят и интригуващите руини на древногръцкия град Хираклеа (от V в. пр. н. е.).

Забележително е как след толкова векове голяма част от внушителния храм на Атина и дългата над 60 км крепостна стена са все още добре запазени. В миналото Хираклеа е бил град с голямо търговско и културно значение, но постепенно запада, след откъсването на залива от Егейско море. Това, което днес е езерото Бафа, преди е било дълбоко врязан залив, който река Меандър постепенно откъсва от морето и оформя като солено езеро.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : турция, езерото бафа

Виж оригиналната статия в www.peika.bg