Фалшивите новини - още нищо не сте видели!

 actualno.com
Фалшивите новини - още нищо не сте видели!

Само от началото на този век досега, технологичният напредък в редица сфери на живота е толкова голям, колкото не е бил през целия XX век. Една от най-важните сфери за развитието на човечеството е достъпът до информация. Точно в тази сфера обаче опасенията какво ни чака и то в съвсем обозримо бъдеще са много сериозни. В следващите редове ще се запознаете с едно бъдеще, от което наистина ще ви настръхнат косите - бъдеще на информация, подчинено на технологии, управлявани от недобронамерени хора.

Реклама

Много се вълнувам, но повече за бъдещето на журналистиката, отколкото за ядрения арсенал на Северна Корея. Така преподавателката Ейми Уеб започна своя скорошна презентация по време на годишната конференция на Online News Association. И продължи -тази година настъпи ерата на технологиите, изкуствения интелект, който ще бъде фундаментално ще трансформира журналистиката и ще даде пълен контрол над разпространението на информацията за няколко американски и китайски уеб гиганти. Но медийните собственици и журналистите не виждат по-далеч от носа си, говорят за бъдещето, но нищо не правят, залепени за настоящето. А все пак те са отговорни за бъдещето на журналистиката.

Във време, когато информационният цикъл никога не е бил толкова динамичен, а недоверието към медиите толкова голямо, 69% от редакциите не са проучили как новите тенденции ще повлияят на новините след 5-10 години. Това сочат резултатите от проучване на Ipsos, предоствено от Уеб.

2018 година ще стане началото на края на господството на смартфоните, които след 10 години ще ни поставят в изчислителна среда, където решенията на машините ще са много по-бързи, в сравнение с тези на хората, където интерфейсите ще са глас, където съдържанието ще е децентрализирано с множество хибридни реалности, нови начини за търсене и компютри.

"Журналистите трябва да разберат какво означава изкуствен интелект и потенциалното му влияние върху бъдещето на информацията. Важно е и собствениците на медии да направят това", казва Уеб.

Експертът от Института Future Today вижда няколко тенденции във взаимодействието осигуряване - получаване на информация, които се обхващат от три основни групи технологии. Ейми Уеб показа възможните варианти на медийното бъдеще след само 10 години - през 2027 година, които са доста тревожни и обясни защо журналистите и медиите трябва да се замислят над това.

Визуалната информация

Развитието на изкуствения интелект се състои в непрекъснатото (само)усъвършенстване на машините. Например - стетоскопски анализ на храната ни, чрез ноутбука ни, който отдавна не е смахната фантазия на учените. През следващите десет години хиляди кубически спътници (CubeSats) ще бъдат пуснати в експлоатация и ще заснемат всеки сантиметър от всички кътчета на Земята в реално време. Те ще бъдат много по-евтини от сегашните комически апарати. Както на небето, така и на Земята журналистите ще имат изключително мощни инструменти, с които професионалистите ще боравят. Но те може да се окажат и в ръцете на "силните на деня".

Такъв е китайският стартап Megvil Inc и програмното му приложение Face ++. Този инструмент позволява да се детайлизират силуети и лица. С негова помощ ще може да се откриват чертите на дадено лице и да се определи кой е човекът. Face ++ знае как да го направи. Той се използва в Китай и 800 млн. китайци го прилагат с помощта на стотици приложения. И това не е фантастика, а реалност.

Дори сексуалността ни ще бъде разпознавана от изкуствения интелект, предупреждава Ейми Уеб.

Друга област е т. нар. разширена реалност. Сега тя е навсякъде. Giggles хиперминимизираните камери, управлявани от всички видове звукова комуникация на върха на пръстите ти, всички тези устройства с разширена реалност всеки момент ще разгадаят всичко от ежедневието ни.

Визуалната информация няма да спре да се развива и да става все по-съвършена. Тя ще ни възприема като грешки.

Ето защо е страшно и трябва да се стреснем. Много е важно да се осъзнае случващото се, тъй като според Уеб в това отношение предстоят три сценария, които ще се реализират до 2027 година.

Оптимичистен - визуалните изчисления ще се превърнат в мощен инструмент за отчетност. Те ще се превърнат в платформа за разпространение. Медиите ще разработят бизнес модел, способен да поддържа тази техника за получаването на информация. Пристрастията няма да присъстват в кодовете. Всичко, което виждаме, ще може да бъде намерено. Ще разбираме по-добре света и ще вземаме най-добрите решения.

Прагматичен - медиите не успяват да разработят бизнес модел. Разпространението става все по-разхвърляно и не е достъпно за тези, които боравят с информацията. Някои медии дори ще трябва да сменят дейността си. Започват да преобладават частичните когнитивни практики. Появата на цифровата дискриминация се потвърждава и разраства. Уеб гигантите обещават да подобрят алгоритмите, но реализират само малко промени.

Катастрофален сценарий - медиите няма да може да се справят с визуалните изчисления. Те ще загубят рекламодателите си и ще трябва да делят визуалния пазар с други платформи. Ще се случи масово прегрупиране и масова безработица сред журналистите. Цифровите графити ще са навсякъде. Фалшивите новини ще са все по-трудно разпознаваеми. Машините, подхранвани от ужасяващите стереотипи, ще взимат решения, които ще влияят пряко на живота ни.

Според Уеб оптимистичният вариант няма шанс да се случи, тя дава 70% вероятност на прагматичния и 30% за катастрофалния.

Гласът

Google и Apple се сляха... но за малко (СНИМКИ)

Индустриалният борсов индекс Dow Jones пусна съобщение за сливането на компаниите Google и Apple. Новината се появи за секунди в ...

Прочети повече

Огромните успехи на компютрите в разпознаването на чужди езици ще ни тласне натам, че да си говорим с машините. Рисковете са сериозни, тъй като компютрите вече са способни да имитират и глас. Ако комбинирате това с риска от визуалното разпознаване, може да се стигне до генериране обекти, обединени във видео с фиксирани изображения. Но най-лошото е, че ще може да се "сложат" в нечия уста думи, които никога не са казвани - и ще изглежда повече от реално!

Оптимичистичен сценарий - медиите имат вокални интерфейси във всички отдели и това е приоритет. Разработват се нови нови модели и се тестват непрекъснато. Журналистите първоначално идентифицират хората на видеото, преди да го използват. Facebook, Google и Twitter развиват приложения за идентификация, редуцират или премахват фалшивите новини. Хората са добре информирани.

Прагматичният сценарий - Медиите развиват умения около "Алекса", но без бизнес модел, нито стратегия за гласовото разпознаване. При нулев потребителски интерфейс за широката публика, те бързо губят приходи. Очаква се широка консолидация в медиите. Деветте интернет гиганта в глобален мащаб от своя страна се подиграват с партньорството си с медиите. Фалшивите новини процъфтяват. Доверието в журналистите се руши. Много по-малко информирани сме. Очакват се социални вълнения.

Катастрофален сценарий – Медиите не могат да определят потребителския интерфейс. Те вече нямат разумни източници на доход. Масово се затварят редакции и журналисти остават без работа. Политиците действат абсолютно безнаказано. Започват безредици и насилие. Всичко това свършва в кибер война или ядрен конфликт.

Децата на едни от най-богатите хора учат в училища без компютри

Техническият директор на eBay е изпратил децата си на училище без компютри. Същото се отнася и за служители в други гиганти на Силициев...

Прочети повече

Прогнозата на Уеб – 0% за оптимистичния сценарий, 80% за прагматичния и 20% за катастрофалния.

Достъпът

Достъпът до качествената информация се превръща в решаващ въпрос, особено когато бързината е за сметка на качеството и надеждността на данните.

В момента, в който Twitter стана информационната агенция на XXI век, може да очакваме, че правителствата ще регулират уеб гигантите. Тук се появява рискът интернет пространството да бъде разделено, така че в отделни региони да се отразяват определени теми и по определен начин. В този случай Blockchain (най-бързо развиващите се open-source технологии за съхранение на дигитална информация чрез непрекъснато растящ низ от записи) се очертава най-добрият начин за трафик и идентификация на информацията.

Международно признание за безплатното българско приложение за защита на деца онлайн

Безплатната българска мобилна апликация за защита на децата онлайн Protect Your Kid беше номинирана в категорията „Приобщаване ...

Прочети повече

Оптимичистичен вариант – Медиите акцентират върху идентификацията и прозрачността. Извоюват си части от пазара, хората плащат, за да получат надеждна информация, секторът е рентабилен. Потребителите не са силно заплашени от фалшиви новини.

Прагматичен сценарий – цикълът на информация се забързва. Журналистите прекарват повече време в коригирането на информацията, отколкото в същинска работа. Доверието в медиите пада. Локализират се местни мрежи, в които се инвестират милиони. Грешките са чести, броят на фалшивите новини нараства.

Катастрофален сценарий - медиите отстъпват място на старптъпи, които публикуват горещи новини. Новините се генерират от компютрите и база данни, в които емоцията става основна норма за сметка на разума. Медиите дефакто не съществуват. Платформите не се справят с разпокъсаността на интернет системата и стават уязвими към атаки. Дезинформационните кампании се разрастват. Демокрацията загива!

Според Ейми Уеб оптимистичният сценарий има 0% вероятност да се сбъдне, а останалите два - 50%-50%.


Ключови думи : става, хората, информация, децата, технологии, интернет, информацията, бъдещето, век, компютрите, изкуствения интелект, журналистите, google, бъдеще, прочети повече, машините, журналистиката, реалност, достъпът, бизнес модел, фалшивите новини, ейми уеб, сценарий медиите, катастрофален сценарий

Виж оригиналната статия в actualno.com