Фестивал на лалето в Истанбул 2018: карта на парковете с лалета

 
Фестивал на лалето в Истанбул 2018: карта на парковете с лалета

 

Всяка година април е месец на лалето в Истанбул. Турският мегаполис се превръща в цветна приказка с милиони засадени луковици, които цъфтят из парковете, градините и хълмовете му.

През 2017 г., 26,5 милиона лалета от над 160 вида бяха засадени из целия град. Всяко следващо островче изненадва с нови форми, светове и комбинации.

Независимо дали сте от тези, които все още не са присъствали на Фестивала на лалето в Истанбул или пък сте от тези, които се връщат всяка година, ето малко полезна информация къде и какво да видите тази година.

Кога цъфтят лалетата в Истанбул?

Зависи от времето, но обикновено първите пъпки се отварят в края на март или началото на април, като цветната феерия продължава няколко седмици.

Защо лалето е символ на Истанбул?

Лалето е един от най-разпознаваемите символи на Истанбул. Цветето е пренесено в града от Иран преди векове и става любимо на местното население. В определен период дори се стигнало дотам, че луковица на рядък вид лале можела да се продаде за чутовни суми! От Истанбул лалета навлизат и в Европа, където също предизвикват фурор, особено в Холандия.

Парковете, в които има най-много лалета

Емирган парк (Emirgan Korusu) – със своите цветни павилиони, милиони лалета и невероятни гледки към Босфора е една от основните локации на фестивала. През април на открита сцена в парка се провеждат и безплатни концерти, демонстрации по традиционни турски изкуства, калиграфия, стъкларство, фотографски изложби.

Гьозтепе парк (Göztepe) – друг център на фестивала, но в азиатската част на Истанбул, където също се организират много събития.

Бейкоз (Beykoz Korusu) – още един зелен рай в азиатската част на Истанбул, където можете да се отдадете на лежерни разходки по брега на Босфора.

Гюлхане парк (Gülhane) – Над милион лалета биват засаждани тук всяка пролет.

Площад Султанахмет – площадът пред джамията Султанахмет се превръща в килим от лалета.

Йълдъз парк (Y?ld?z Park) – Този парк някога се е намирал в близост до двореца Йълдъз, откъдето носи и името си. Бил е ловен парк на султана, а днес е отворен за посетители. Характерни за него са многото дървета, както и едновремешните османски беседки. 

Хълмът Чамлъджа (Çaml?ca) – Малко известен сред туристите, но любим на местните, хълмът Чамлъджа е ващата дестинация, ако сте готови да се справите с малко стръмно. По него също ще видите много лалета, а от върха ви очаква невероятна гледка към Истанбул. 

Карта на парковете с най-много лалета в Истанбул: ЦЪК ТУК!

 


Ключови думи : април, фестивала, парк, истанбул, парковете, лалето, много лалета

Виж оригиналната статия в